Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Küresel Ekonomik Görünüm raporunda gelişmekte olan 10 ülkenin orta vadeli potansiyel büyüme tahminlerini revize etti. GSYH ağırlıklı ortalamaya göre %4,0 olan büyüme oranı, %3,9’a geriledi. Bu düşüşte, Çin’in büyüme tahminindeki aşağı yönlü güncellemenin etkili olduğu ifade edildi.
Çin’in büyüme oranı düştü
Fitch tarafından yapılan açıklamaya göre, Çin’in potansiyel büyüme oranı %4,6’dan %4,3’e düştü. Ayrıca Meksika, Endonezya ve Güney Kore için de tahminler aşağı yönlü revize edildi. Meksika’nın potansiyel büyümesi %2,0’dan %1,8’e, Endonezya’nın %4,9’dan %4,7’ye ve Güney Kore’nin %2,1’den %1,9’a indirildi.
Öte yandan Hindistan, Brezilya, Rusya ve Polonya için büyüme beklentileri yukarı yönlü revize edildi. Hindistan’ın potansiyel büyümesi %6,2’den %6,4’e, Brezilya’nın %1,7’den %2,0’ye çıkarıldı. Rusya için tahmin %1,2, Polonya için ise %3,2 olarak güncellendi.
Türkiye’nin orta vadeli potansiyel büyüme tahmini ise %4,1 seviyesinde sabit bırakıldı
Türkiye’nin orta vadeli potansiyel büyüme tahmini ise %4,1 seviyesinde sabit bırakıldı. Bu oran, Güney Afrika’nın %1 düzeyindeki tahminiyle karşılaştırıldığında görece yüksek bir büyüme potansiyeline işaret ediyor.
Fitch, gelişmekte olan ülkelerde potansiyel büyümenin daha çok arz yönlü dinamiklerden etkilendiğine dikkat çekti.