ABD Merkez Bankası’nın (Fed) sert faiz artırımlarını sürdüreceğini belirtmesi üzerine yatırımcılar resesyondan daha fazla endişe etmeye başladı.
Sert faiz artışları yatırımcıları endişelendiriyor. Daha birkaç ay önce, yatırımcılar ABD Merkez Bankası’nın (Fed) enflasyonla yeterince agresif biçimde mücadele etmemesinden kaygılılardı. Ancak iki ay art arda yapılan 75 baz puanlık faiz artırımının ardından, bazı yatırımcılar Fed’in para politikasında çok hızlı sıkılaştırma yaparak ekonomiyi resesyona sokabileceğinden korkuyorlar.
Geçen hafta beklentilerin üstünde gelen ABD Ağustos ayı tüketici fiyatları endeksinin piyasaları sersemletmesiyle, Cuma akşamı Fed’in faiz vadelileri 21 Eylül’deki para politikası toplantısında 100 baz puan faiz artırımını yaklaşık %20 ihtimalle fiyatlamaktaydı. Bu rakam, piyasalarda 50 veya 75 baz puan faiz artırımının tartışıldığı bu ay başında hayal bile edilemezdi. Yatırımcılar, gelecekte daha dolgun faiz artırımlarının yapılmasını ve Fed fonlama faizinin nihai olarak %4.4’e yükselmesini fiyatlıyorlar.
RİSK BÜYÜYOR
Geçen hafta açıklanan ABD tüketici fiyatları endeksi Ağustos ayında yıllık bazda %8.3 artarak, %8.1’lik artış beklentisini aşmıştı. Her ne kadar bu yılın başında bazı yatırımcılar, Fed’i çok yavaş hareket ettiği için eleştirseler de, şu anda birçok yatırımcı çılgın bir hızla yapılan faiz artışları dolayısıyla parasal sıkılaşmanın ekonomi üzerindeki etkilerinin Fed yetkilileri tarafından iyi değerlendirilmesi olasılığının ortadan kalkabileceği ve faizlerin aşırı artırılması riskinin büyüyebileceği konusunda daha endişeli.
DoubleLine tahvil fonunun baş yatırım direktör yardımcısı Jeffrey Sherman, “Aşırı sıkılaştırma ve sert iniş senaryosundan hepimiz korkuyoruz çünkü Fed’in aşırı sıkılaştırma yapması ve sert inişe yol açması (bunun tersine nazaran) daha sık olmakta” dedi.
Beklentilerin üstünde gelen enflasyon verisi, Fed’in şu ana kadar yaptığı 225 baz puanlık faiz artışına rağmen ekonominin hâlâ canlı olduğunu gösterdi. Ancak piyasalarda kaygılandırıcı işaretler görmek pek de zor değil. Geçen hafta küresel kargo şirketi FedEx, büyümedeki yavaşlama nedeniyle kârlılığında düşüş olacağı uyarısını yapmış, Dünya Bankası ise “hafif bir darbenin” bile küresel ekonomiyi resesyona sürükleyebileceğini belirtmişti.
BORSALARI ETKİLEYEBİLİR
Fed’i yavaş hareket ettiği gerekçesiyle Haziran’da eleştiren DoubleLine’ın CEO’su Jeffrey Gundlach, geçen hafta CNBC’ye yaptığı açıklamada Fed’in faizleri aşırı artırabileceğinden kaygılandığını belirtti.
Dünyanın en büyük hedge fonu Bridgewater Associates’un kurucusu Ray Dalio ise yakın zamanda Linkedin’deki bir paylaşımında, faizlerin yaklaşık %4.5’e çıkartılmasının, borsaları %20 civarında düşürebileceğini ifade etti. Fed’in mevcut politika faizi %2.25 ila %2.5 aralığında bulunuyor.
“Fed’in inatçı biçimde yüksek olan enflasyon verisine karşı (yaptığı) faiz artışlarında hedefi aşma riski artmakta” diyen PineBridge Investments yöneticisi Steven Oh, “Bunu yaparak, başarmayı umdukları yumuşak iniş yerine resesyon riskini arttırmaktalar” diye devam etti.
Fed’in parasal sıkılaştırmasına dair kaygılar bu yıl S&P 500 endeksinin halihazırda %19 düşmesine etkide bulundu. Ayrıca ABD Hazine tahvillerindeki sert satışların etkisiyle, küresel tahviller keskin biçimde düştü.
POWELL TEMKİNLİ
Fed Başkanı Jerome Powell, ekonomide keskin bir yavaşlama olmadan fiyat baskılarının düşürülebileceğini belirtti. Powell ayrıca merkez bankasının enflasyonu dizginleme konusundaki mücadelede kararlı olacağını vurguladı.
BlackRock Investment Institute’un başı Jean Boivin, “Merkez bankaları daha keskin bir ikilemle karşı karşıya. Ya daha fazla enflasyonla yaşamayı ya da büyümeyi sonlandırmayı seçmeliler. Bunun ortası yok” dedi.
Fed’in gelecek yıl faizleri %4.50 veya daha yükseğe çıkaracağını tahmin eden BlackRock’un yöneticisi Boivin, gelişmiş ülke borsalarının notunu düşük (underweight) tutarken, devlet tahvilleriniyse çekici bulmuyor.
Macquarie Asset Management’ın tahvil departmanı eş başkanı Daniela Mardarovici, “Aşırı sıkılaştırma maddi ekonomik acı, risk ve likidite stresiyle gelebilir” dedi.