Enda Enerji halka arzında öne çıkan detaylar neler?

Ekonomideki belirsizlikler, borsaya vergi söylentileri sermaye piyasalarına yatırım iştahının kaçmasına neden oldu. Üstüne bir de halka arz edilen bazı şirketlerin “hikayelerinin” zayıf kalması, borsaya ilginin gerilemesine neden oldu.

Bu gelişmeler nedeniyle olacak ki SPK son haftalarda halka arzlarda frene bastı. Sadece bayram öncesinde Seğmen Kardeşler Gıda Üretim ve Ambalaj Sanayi AŞ ile Efor Çay Sanayi ve Ticaret AŞ’nin halka arzına onay verildi. (Bu iki şirketin analizini önümüzdeki günlerde ele alacağız. Çünkü çok büyük soru işaretleri mevcut.)

Sermaye piyasalarının sağlıklı işlemesi, ülke ekonomisinin ilerlemesi için de elzemdir. Ancak bu süreçte, her zaman vurguladığımız gibi “hikayesi güven veren” şirketlerin halka arz olması gerekiyor.

Daha önce kaleme aldığımız “Horoz Lojistik, Yiğit Akü ve Altınkılıç Gıda’nın halka arzlarındaki soru işaretleri” başlıklı yazıda önemli noktalara dikkat çekmiştik.

Bir diğer yazımızda ise “Özyaşar Tel’in halka arzı ile sadece borçlar mı kapatılacak?” sorusunu sormuş, halka arzlarda oluşan riskleri vurgulamıştık.

Yatırımcıyı heyecanlandıran, elde ettiği gelirle şirketi büyüten ve katma değer sağlayan halka arzlar öncelik olmalı.

İzahname analizlerimiz dışında en büyük eleştirimizi, şirketlerin iletişim stratejisine yapıyoruz. Halka arz onayı aldıktan sonra sanki her şey bitmiş gibi davranan şirketler güven kaybediyor. Ekonomi basınını ve kamuoyunu görmezden gelen bu şirketlerin halka arzlarında ve sonrasında olumsuz tablolarla karşılaştığını görüyoruz.

***

Yalnızca olumsuzları değil, örnek bir halka arz iletişimini de sizinle paylaşmak istiyorum.

Enda Enerji, halka arz için SPK’ya başvurdu. Yakın bir zamanda başvurunun onaylanıp şirketin halka açılması olması bekleniyor.

Şirket yetkilileri ekonomi basını ile bir araya gelerek, halka arz hedeflerini açıkladılar. Sorularımızı tek tek yanıtladılar.

Enda, 2023 sonu verilerine göre yenilenebilir enerji kategorisinde Türkiye’de ilk 50 şirket arasında 180,1 MWe kapasite ile 45’inci sırada yer alıyor. Şirket, 2030’da sıralamada 20’nci basamağa yükselmeyi hedefliyor. Enda, bu hedef doğrultusunda önümüzdeki 6 yıl içinde rüzgâr ve güneş enerjisi alanında kapasitesini 500 MWe’ın üzerine çıkarmayı planlıyor.

Borç kapatma olmayacak

Enda Enerji Holding Genel Müdürü Metin Tuncay

Enerji, bildiğiniz üzere halka arzlarda öncelikli sektörler arasında. Ancak bunun olması her enerji şirketine koşulsuz güvenileceği anlamına gelmiyor. Enda Enerji bu noktada hedefleri ile iddialı ve ayağı yere sağlam basıyor diyebiliriz. Enda Enerji Holding Genel Müdürü Metin Tuncay, “Halka arzda hedefimiz borç kapatmak değil. Ortak satışı da olmayacak. Gelecek nakdi direk şirkete alıp, şirketin büyüme stratejilerinde kullanacağız” dedi. 

Türkiye’nin kalkınması ve cari açığın kapatılması için yenilenebilir enerji yatırımları büyük önem taşıyor. Metin Tuncay’ın, “Yenilenebilir kaynakları hoyratça kullanmayacak projeler geliştiriyoruz” sözlerini, sektör adına önemli bulduğumu da belirtmek isterim.

“Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak, iklim ve çevre bilinciyle, yeşil dönüşüme katkı sağlamak ve tamamen yenilenebilir enerji kaynaklı yeni üretim projeleri geliştirerek etki alanımızı artırmak konusunda kararlıyız” diyen Tuncay, bu hedef doğrultusunda mevcut tesislerin bir kısmında kapasite artıracaklarını, yenileme ve modernizasyon çalışmaları yapacaklarını belirtti. 

Metin Tuncay, ayrıca şu bilgileri verdi:

“Yurt içi ve dışında yenilenebilir kaynaklı olmak üzere, yeni proje ve tesislerin hayata geçirilmesi ile mevcut tesislerin satın alınması alternatifleri de dahil olmak üzere her türlü büyüme opsiyonlarını değerlendiriyoruz. Piyasa gelişimi ve imkanları ölçüsünde ağırlıklı olarak RES ve GES projeleri öncelikli. Bu kapsamda kademeli olarak ve 2030 hedefi doğrultusunda bir kısım hibrit GES yatırımlarından bir kısım mevcut RES tesislerinin büyüme potansiyeli değerlendirilerek ve buna ilaveten yeni yatırımlar ile birlikte önümüzdeki 6 yılda 500 MW kurulu güce ulaşmayı ve böylece Türkiye genelinde sadece yenilenebilir elektrik kurulu gücü anlamında 180,1 MWe kapasite ile bulunduğumuz 45. sıradan 2030’da 20. sıraya yükselmeyi hedefliyoruz.” 

Metin Tuncay’ın yaptığı sunumda şirketin cirosunda dalgalanmalar olduğunu gördük. Bunun nedenini sorduğumuzda da, kendisinden “Cirodaki dalgalanmalar, kuraklık nedeniyle hidroelektrikteki düşüşlerdir” yanıtını aldık.

Diğer ayrıntıları zaten izahname yayınlanınca da göreceğiz.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun oldu. Öğrenciyken, Cumhuriyet gazetesinde mesleğe başladı. İnsan hayatına dair haberler yaptı, fotoğraflar çekti. Bir dönem Avustralya'da gazetecilik yaptı. Türkiye'ye döndükten sonra Referans gazetesinde ekonomi gazeteciliğine adım attı. Küresel ekonomi, tarım, enerji, çevre ve reel sektör üzerine çalıştı. Daha sonra Dünya gazetesine geçti ve burada 3 yıldan fazla dış ticaret editörlüğü ve yazarlığı yaptı. Yeni Yüzyıl gazetesinin yeniden kuruluşunda ekonomi şefi olarak görev aldı ancak zayıf kurumsal yapı nedeniyle 3 ay sonra istifa edip Sözcü gazetesine geçti. Yaklaşık 8 yıl Sözcü’de muhabir, editör ve ekonomi müdür yardımcısı olarak görev yaptı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyesi.

Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Eski
Yeni Oy
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Search