Enflasyonun esas sebebinin kamu harcamaları olmadığını söyleyen Ekonomist Baki Demirel, “Enflasyonu hızlandıran faktörler satıcı enflasyonu ve kur etkisi” dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, enflasyon mart ayında aylık bazda yüzde 3,16 arttı. Yıllık enflasyon da yüzde 68,50 seviyesine yükseldi. Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAG) göre de martta aylık enflasyon yüzde 5,68 olurken, yıllık enflasyon yüzde 124,63 oldu.
Enflasyonun sebepleri konusunda sosyal medya hesabından bir değerlendirmede bulunun Ekonomist Doç. Dr. Baki Demirel, şu ifadeleri kullandı:
“Kamu açıkları enflasyon yaratır diyen Ortodokslar yüksek faizin kamu açıklarını büyütmesi karşısında sessiz kalıyorlar. Kamu önce harcar ve bu harcama ile para yaratmış olur ve sonra vergi toplar. Vergiler yaratılan paranın emilmesi, geri çekilmesi içindir (elbette tamamı değil, ekonomik büyüme, dinamizm için para arzının artması gerekir). Yani kamu açık vermişse açık kadar para arzı artmış demektir.
Harcamaların kompozisyonuna bağlı
Bu açığın enflasyon yaratıp yaratmayacağı bu açıkla mevduatları artan kesimin harcamalarının kompozisyonuna bağlıdır. Daha açık olarak kamu harcamaları ile yaratılan para doğru vergilendirilirse (dolaylı vergilerin artışı enflasyonu besler) ve büyük bölümü mal piyasasına harcama akımı olarak girmezse enflasyon yaratmaz.
Öte yandan mal piyasasına harcama akımı olarak girse bile eğer ekonominin kapasite açığı varsa yine enflasyona neden olmaz. Bizde enflasyonu hızlandıran faktörler satıcı enflasyonu ve kur etkisi.”