Ek vergi tekstil ve hazır giyimcileri karşı karşıya getirdi

İplik, kumaş, hazır giyim ve ev tekstili ürünlerinin ithalatına getirilen yüzde 30-100 arasındaki ilave gümrük vergisi kararına tekstilciler destek verirken, hazır giyimciler “ayağımıza sıkıyoruz” diyerek tepki gösterdi.

Tekstil ve hazır giyim sektörü, ilave gümrük vergileri nedeniyle karşı karşıya geldi. Yüzde 30-100 arasında değişen ek vergileri tekstil hammaddeleri üreticileri desteklerken, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü tepki gösterdi.

“Ayağımıza sıkıyoruz” diyerek iplik, kumaş, hazır giyim ve ev tekstili ürünlerine getirilen ilave vergi kararına tepkisini ortaya koyan Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, “Yanlış bir karar acilen iptal edilmeli” dedi. 

Türkiye’nin hazır giyim ihracatının 2023 yılının Ocak-Eylül döneminde yüzde 8’lik kan kaybı yaşadığını ve 16,1 milyar dolardan 14,8 milyar dolara indiğinin altını çizen Sertbaş, “2022 yılının ikinci yarısından itibaren Rusya-Ukrayna savaşı ve Avrupa’daki resesyon konfeksiyon ihracat rakamlarımızın gerilemesine yol açtı. Biz normalde eylül, ekim aylarında yoğun bir şekilde Noel siparişleri alırız. Bu sezon geçen sezona göre Noel siparişleri yüzde 30 civarında düşmüş durumda. 2024 yılının ilk yarısını kaybettiğimizi hissediyoruz. Bütün bu olumsuzluklar ortadayken, konfeksiyon firmaları mevcut kadrolarını koruma hesapları yaparken gelen bu karar Türk konfeksiyon sektörüne büyük bir darbe anlamına geliyor. Bu karar hazır giyim firmaları için 2024 yılının tamamen ‘kayıp yıl’ olmasına yol açar. Hayata geçtiği takdirde ihracat rakamlarımız ve istihdam rakamlarımız düşer, firmalarımızdan da kayıplar yaşarız” diye konuştu. 

Haksız rekabete engel

İlave gümrük vergisi oranlarının yukarı yönlü güncellenmesine ilişkin kararı değerlendiren İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, “Tekstil sektöründe faaliyet gösteren sanayiciler ve ihracatçılar olarak, ithalatta ilave gümrük vergisinin artırılması talebimize ilişkin hızla çıkan kararı büyük bir memnuniyetle karşıladık. İç piyasada üretim alışkanlıklarının bozulmasına neden olan ve rekabet avantajımızı elimizden alan; en önemlisi de yatırımlarımızın verimliliğini düşüren ithalatta haksız rekabete karşı ilave gümrük vergisi oranlarının yukarı yönlü güncellenmesi; şüphesiz sektörümüze bu dönemin en büyük desteklerinden biri olacaktır. Bu kararı, son dönemde en büyük sorunlarımızdan biri olan istihdamdaki düşüşün önüne geçilmesi açısından ayrıca kıymetli buluyoruz. Yüzde 10 ile 27 arasında değişen ilave gümrük vergisi oranlarının sanayicimizin üretim ve ihracat faaliyetlerinde motivasyonunu artıracağına inanıyoruz. Sektör olarak Türkiye’de üretilmeyen ürün gruplarında ithalat vergilerinin olmasını arzulamıyoruz. Ancak Türkiye’de çok önemli seviyede üretim hacmi olan ürün gruplarının ithalatının yarattığı haksız rekabet sektörümüzü derinden etkiliyor. İlave gümrük vergilerinin artırılmasına yönelik çıkarılan karar, sektörümüzde nispeten canlanmaya sebep olacağı gibi ülkemizin vergi artışına da doğrudan katkı sağlayacak. İnanıyorum ki sektörümüzde hâlâ haksız rekabet unsuru olan ve suistimal edilen Dahilde İşleme Rejimi uygulamasında da Ticaret Bakanlığımız birtakım önlemler alacaktır. Bu anlamda bu kararın alınmasına olanak sağlayan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Ticaret Bakanımız Sayın Prof. Dr. Ömer Bolat ve bakanlığımızın değerli bürokratlarına teşekkür ediyoruz” dedi.

Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Eski
Yeni Oy
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Search