Dijital piyasanın gelişimi bireyleri, şirketleri ve hükümetleri aşıyor. Sermayelerinin bir kısmını kripto bazlı varlık birimlerine yönlendiren sektörlerin sayısı artıyor. Bu alanda giderek daha fazla yankı uyandıran kavramlardan biri de altcoinler.
Alternatifin kısaltması “alt” ve “kripto varlık” anlamına gelen “coin” kelimesiyle birleşen yapı, peki neye alternatif? Elbette ki Bitcoin’e dolayısıyla altcoinler Bitcoin olmayan her şeyi kapsar. Kripto varlıkları güvende tutmak için kullanılan karmaşık şifreleme teknolojisinin anahtarı kriptografidir.
Tokenleri, kripto birimlerini sahtecilik veya çifte harcama risklerinden koruyarak dijital varlıkları özel alt kategorilere ayırır. Belirli platformlarda, altcoinler, yardımcı tokenler sayesinde hizmet etmekten tutun, bitcoin’in teknik, işlevsel yönlerini iyileştirmeye kadar farklı amaçlara sahiptir.
Önce coin konusuna göz atalım…
Üzerinde çalıştığı blockchain protokolü tarafından doğrudan para gibi davranır. Bir blockchain ağının, kabul gören kendi varlık birimi, değer deposu veya değişim aracı olarak hareket eder. Mal veya hizmet satın almak için başvurulan kaynaklar değişim araçlarıdır. Tarihte farklı formlarda karşımıza çıktılar; paradan önce, insanlar ticaret yapmak, değer transferini sağlamak için takas yöntemini kullanıyordu. Günümüzde genellikle para ve dijital para birimleri, mal, hizmet alışverişlerinde değişim kaynağı hizmeti veriyor.
BTC veya ETH gibi coinlerin blok zincir tabanlı kendi ağları vardır. Tokenler ise, mevcut bir blok zinciri üzerine inşa edilen platformun parçası olarak yaratılan değerlerdir, bağımsız blok zincirleri yoktur. Bu durum iki dijital varlık sınıfı arasındaki temel farktır. Ağlarındaki yerel varlıklar ile sıklıkla yakın uyuma sahip olmalarına rağmen, tamamen farklı dijital varlık kategorisine aittlerdir. Örneğin, ether (ETH), Ethereum blok zinicirinin yerel parasıdır ve Ethereum ile yaratılan birçok token de ERC-20 ağında yer alır.
Tokenler akıllı sözleşmelere dayanır, tasarlandıkları platformlarda oyun oynamak, merkezi olmayan finans (DeFi) prosedürlerine katılmak, platforma özel hizmetlere erişim gibi çok çeşitli görevleri yerine getirirler. Coinler gibi tokenler de değer depolayabilir ve alınıp satılabilir. Aynı zamanda gerçek dünyadaki nesneler, dijital nesneler, hatta belirli bir yardımcı program veya hizmet gibi görünmeleri de sağlanabilir.
Günümüzden örnekler verelim: Şirketlerin çalışanlarına sunduğu yemek çekleri, belirli bir ekosistem içinde sahiplerine tanımlanan avantajları içerir. Benzer şekilde, maç biletleri de birer token gibi düşünülebilir. Bir maç biletine sahip olmak, belirli bir spor etkinliğine giriş hakkı verir. Arabanızın ünvanı bir simgedir. Arabayı sattığınızda tapu değerini başka bir kişiye devretmiş olursunuz. Fakat bu ünvanla başka bir şey satın alamazsınız. Yemek fişleri, maç biletleri gibi sistemler, aslında gerçek dünyadaki varlıkları dijital bir biçimde temsil eden kripto token örnekleridir.
Üstelik, tokenlerin protokol güncellemeleri gibi belirli kriterlere göre oylama yetkisi, çeşitli blockchain projelerinin gelecekte izleyeceği yolu belirlemek amacı ile yaygın şekilde kullanılıyor.
Tokenizasyon, çeşitli amaçları gerçekleştirmek için kripto tokenleri geliştirme sürecidir. Bir token kişinin sahip olduğu şeyleri ifade ederken, coin ise sahip olabileceği şeyleri belirtir.
İletişimci ve yazar Rachel Aysen Odacıoğlu, Türkiye'de bir kripto platformunda basın, proje ve halka ilişkiler görevini üstlendi. Kripto paralarla ilgili etkinlikler gerçekleştirdi. Çeşitli konularda dergilere yazılar yazdı. Aynı zamanda Türkiye'nin tanınmış markaları, global lüks markalara iletişim danışmanlığı görevini halen sürdürmektedir.