Piyasa daha düşer mi?
Kara harekatı piyasaları ne kadar etkiler?
Düşüşler alım fırsatı mı?
Bunlar son haftalarda biz finans piyasası çalışanlarının en çok duyduğu sorulardan. Peki, ben ne cevap veriyorum.
Cevap davranışsal finansta gizli.
Yatırımcıların “tamam burası bitti” dediği noktada alım yapabilirsiniz. Onun için etrafınıza yani yatırımcı davranışlarına bakmak gerekiyor. Piyasa dediğiniz kavram insan psikolojisini de yönetmekten geçiyor. Yıllar içinde hep “ben sattım gitti” sözünün kaynağı tam bu nokta.
Aslında burada profesyonel ile amatörün farkı otaya çıkıyor. Hangi işi yaparsak yapalım amatörce yapmamak gerekir. Bilmiyorsak işin profesyonelinden destek almak kadar kolay bir yöntem var. Nasıl hukuk bilgimiz yoksa hakimin karşısında sizi savunan avukata güveniyorsanız, finans profesyonellerinden destek alarak onlara güvenmek en doğrusu.
Profesyonelleri amatörlerden ayıran iki şey vardır:
1) Profesyoneller acımasız ayı piyasalarının yaşamın bir gerçeği olduğunu ve bunların etkilerinden kaçmanın imkansızlığını bilirler.
2) İşler zorlaştığında “profesyonel” plana bağlı kalır, “amatör” ise yolunu kaybeder.
Borsa İstanbul’daki son durum hakkında da şunu söylemek isterim. Ortadoğu’daki gelişmelerin bahane edilerek sert şekilde geri çekilen piyasada makul noktada alım yapmak yanlış olmayacaktır. Çünkü her sert düşüş hızlı yükselişleri beraberinde getirir. Geçmişte bunun onlarca örneğini görebilirsiniz. 1991 Körfez Savaşı, 2001 yılı 11 Eylül saldırıları, ABD’nin Irak’ı işgali ve Saddam iktidarının devrilişi, 2018 rahip krizi, 2020 yılında başlayan pandemi, seçim dönemi sonraları vb. onlarca örnek verilebilir.
Peki, hangi hisseleri almalıyız?
Bizim alacağımız hisse çok düşmedi, beklemek mi lazım? Ya da şu hisse çok düştü hemen almak mı gerekir?
Tabii ki hayır. Bir şirkete ortak olduğunuzu ve o şirketin kârı ve zararına da ortak olduğunuzu unutmayın. Tam içinde bulunduğumuz dönem bilanço dönemi. Geçmiş dönem kârlılığı, faaliyet raporunda yer alan şirketin belirli dönemdeki faaliyetleri, önümüzdeki dönemle ilgili yatırımcı sunumları gibi değerlendirilebilecek birçok veriyi analiz etmek gerekiyor.
İncelemeden, çok düştüğü için bir şirketin hisselerini almak ya da çok düşmedi biraz daha bekleyeyim diye fırsatı kaçırmak en sık gördüğüm örnekler.
Unutmayın; İYİ ŞİRKETLERİ MAKUL FİYATA ALMAK, VASAT ŞİRKETLERİ UCUZA ALMAKTAN İYİDİR.
Pamukkale Üniversitesi İİBF İşletme bölümünden 2001 yılında mezun oldu. 20 yılı aşan iş hayatında aralıksız olarak çeşitli aracı kurumlarda müşteri temsilcisi, yatırım uzmanı ve kıdemli yatırım uzmanı olarak çalıştı. Son 11 yıldır Osmanlı Yatırım'da Finansal Ürünler Danışmanı olarak görev yapmaktadır. Bazı ekonomi televizyonları ve YouTube kanallarına konuk olarak finans piyasaları ve borsa ile ilgili görüşlerini paylaşmaktadır.