Bolu’daki Grand Kartal Otel yangınında sigorta durumu ve risk faktörleri gündemde

Bolu’da Grand Kartal Otel’de yaşanan felaket büyük bir üzüntü yaratırken, otelin sigorta durumu da gündeme geldi. Yangının ardından ölü sayısının 79’a çıkması, felaketin boyutlarının ne kadar büyük olduğunu gözler önüne serdi. Sorumluların kimler olduğu ve ne gibi ihmallerin yaşandığına dair soruşturmalar sürerken, herkesin merak ettiği bir başka soru ise otelin sigortası olup olmadığıydı.

Ortaya çıkan çarpıcı bir gerçek, otelin sigorta durumunun içler acısı olduğunu gösterdi. Üç sigorta şirketi oteli sigortalamamışken, otelin mevcut sigorta şirketi olan Eureko Sigorta’nın da bu kadar büyük bir felakette nasıl bir rol oynayacağı hala netleşmiş değil. Hem maddi kayıplar hem de hayatını kaybedenlerin aileleri için ne gibi tazminatlar ödenecek sorusu ise hâlâ yanıt bekliyor.

Üç sigorta şirketi oteli sigortalamamış

Sabah’tan Barış Ergin’in haberine göre, üç sigorta şirketi oteli sigortalamamış. Otelin mevcut sigorta şirketi ise Eureko Sigorta. Üç şirketin sigortalamamasının ardında dış cephesinin ahşap olması, riskli ve eski bir yapı olması var. Ayrıca 2015’teki düzenlemelerden önce yapılmış bir bina olmasının da etkili olduğu söyleniyor.

Poliçenin kapsamı hakkında Eureko Sigorta’ya yakın kaynaklar şu değerlendirmede bulundu: “Kapsamlı bir sigorta var otel için. Sadece bina sigortası değil. Küçük bir maliyeti olmayacak. 50-100 bin dolar gibi değil. Milyonlarca dolarları bulan bir maliyet söz konusu olabilir.

Otelin sigortası maddi ve bedeni zararları da kapsıyor

Eureko Sigorta, 25 yıldır Grand Kartal Otel’i sigortalayan bir firma olarak, otel sahiplerine güven veriyordu. Şirketin uzmanları her yenileme döneminde yangın ve diğer risklere dair kapsamlı denetimler yapmış ve yangın güvenliği ekipmanları ile sistemlerin yerinde olduğunu onaylamıştı. Ancak, olay anında bu sistemlerin çalışmaması, soru işaretlerini beraberinde getirdi. Yangın güvenlik önlemleri teorik olarak eksiksiz görünse de, pratikte felaketin yaşanmasına engel olamamış.

Otelin sigortası, sadece binadaki eşyaları değil, aynı zamanda misafirlerin uğrayabileceği maddi ve bedeni zararları da kapsıyor. Bu kapsam, otel sorumluluk sigortasıyla güvence altına alınmış. Ancak otel misafirlerinin büyük çoğunluğunun yüksek gelir grubundan olması, zararların boyutunu ciddi şekilde artırıyor.

Mutfak, doğal gaz veya mutfak tüpleri gibi malzemeler birer risk unsuru

Bu anlamda açılacak davaların da yine uzun süreceği yönünde beklentiler var. Üçüncü Şahıs Mali Mesuliyet genel şartlarında sigortanın amacı şöyle geçiyor: “Otellerin yaptığı sigortalar arasında yer alan Otel Sorumluluk Sigortası, otel misafirlerinin uğrayabileceği maddi ve bedeni zararları kapsıyor.”Sigorta sektörü temsilcileri de “Risk faktörlerini biz ölçebiliyoruz. Turizm veya sağlık bakanlığının denetimleri dışında sigorta sektörünün bir oto kontrol mekanizması olarak bu tür olaylarda etkisi olabileceğini düşünüyoruz. Bir yerin deprem ve buna benzer olaylarda ekspertiz raporlarının bir şekilde denetime fayda sağlayabileceğini düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Sektör temsilcileri bundan sonra otellerde bu tür kazaların yaşanmaması için aslında yasal düzenleme olmasının önemli olduğu kanaatinde. Yangınların önüne geçilmesinde ‘sigortalı olma’ aslında bir oto kontrol mekanizması sunuyor. Çünkü sigortalı olabilme aslında risklerin minimize edildiği anlamına geliyor. Otellerin aslında görülen yüzü lobi, koltuklar, restoran veya otel odasından ibaret. Ancak aslında otellerde risk barındıran birçok ekipman ve bölüm var. Depo, yakıt, jeneratör, yanıcı parlayıcı pek çok temizlik malzemesi, oda parfümü ve şampuan gibi kimyasallar. Mutfak, doğal gaz veya mutfak tüpleri gibi malzemeler de birer risk unsuru.

Temel riskler

  • 1- Yaşam maliyeti artışının tüketici harcamaları üzerindeki etkisi.
  • 2- Otel enerji maliyetleri.
  • 3- Koronavirüs ve gribi önlemek için hijyen.
  • 4- Siber güvenlik.
  • 5- Beklenmedik olaylar: Yangın, sel ve diğer doğal afetler, kar kaybı, terör saldırıları gibi. Her zaman ellerinin altında bir “İş Sürekliliği Planı” olması gerekliliği.
  • 6- Tedarik ve tedarikçi riskleri: Otelin ihtiyaç duyduğu tedarik zincirinin yaşadığı problemler, başta öngörülmeyen maliyetler olmak üzere pek çok riski de barındırması. ş Misafirler: Oteller tüm risk yönetimi protokollerine sahip olsa da bu durum potansiyel sorunlara neden olabilecek konuk davranışını kontrol edemez. Otel tarafından sağlanan her türlü hizmette misafirlerin bedeni ve maddi olarak zarar görmesi olasıdır.
Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Eski
Yeni Oy
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Search