Bölgesel asgari ücret nedir ve Türkiye’ye faydası olur mu? Ekonomist Aziz Çelik açıkladı

Ekonomist Aziz Çelik, gündemdeki bölgesel asgari ücret tartışmalarına ilişkin açıklamada bulundu. Yaşam masraflarının daha çok olduğu şehirlerde daha fazla ücret verilmesini amaçlayan bölgesel asgari ücret konusunda Çelik, “Bölgesel asgari ücret uygulaması Türkiye’de asgari ücret sorununu çözmez, daha da karmaşık hale getirir. Ücret farklılaşması asgari ücretle değil toplu iş sözleşmeleriyle olur” ifadelerini kullandı.

“Ciddi sorunlara yol açabilir”

Çalışma ekonomisi uzmanı Aziz Çelik, Ulusal ve merkezi devlet yapısına sahip ülkelerde bölgesel asgari ücret uygulanmadığını belirtirken, “bölgesel asgari ücret üniter devlet yapısına sahip ülkelerde anayasal kurallar ve eşitlik ilkesi açısından da ciddi sorunlara yol açabilir” dedi.

“Anayasaya ve eşitlik ilkesine aykırı olur”

Bölgesel asgari ücret önerisinin anayasaya aykırı olduğunu söyleyen Çelik, “Bu uygulama asgari ücretin tanımıyla ve özüyle çelişen bir öneridir. Asgari ücret, bir ülkedeki en düşük ücrettir. Onun altı olamaz. Bu anayasaya ve eşitlik ilkesine aykırı olur” ifadelerini kullandı.

“Temel amaç toplu iş sözleşmeleri yoluyla saptayacak bir ücret sistemi olmalıdır”

Esas meselenin asgari ücretin ortalama ücret olmaktan çıkarılması olduğunu vurgulayan Çelik sözlerini şöyle sürdürdü: Temel amaç asgari ücreti sınırlı bir kesimi ilgilendiren bir alt sınır ücreti haline getirmek ve onun dışındaki ücretleri toplu iş sözleşmeleri yoluyla saptayacak bir ücret sistemi kurmak olmalıdır. Böyle olunca bölgesel, sektörel ve meslekler arasındaki ücret farklılaşması da sağlanmış olur.”

Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Eski
Yeni Oy
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Search