BofA Raporunda, son dönemde yaşanan siyasi belirsizliklerin piyasalarda dalgalanmalara yol açtığı ancak bu belirsizliklerin zamanla azalmasının beklendiği ifade edildi. BofA, “Siyasi belirsizlik muhtemelen buradan azalacak. Enflasyonist etki var, ancak şu ana kadar sınırlı” değerlendirmesinde bulundu.
Banka ayrıca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) net pozisyonunun 11,2 milyar dolar azaldığını, son üç gündeki toplam azalmanın ise 21-23 milyar dolar civarında olduğunu bildirdi. Döviz çıkışlarının büyük oranda yabancı yatırımcıların pozisyonlarını azaltmasından kaynaklandığını ve yerel döviz talebinin daha sınırlı kaldığını vurguladı.
Yıl sonu enflasyon tahmini yükseltildi
BofA, Türkiye için 2025 yıl sonu enflasyon tahminini %25,7’den %28,1’e çıkardı. Banka, enflasyondaki ana geçişkenin büyük ölçüde Nisan ayında, kısmen de Mart ayında hissedileceğini öngörüyor.
Bununla birlikte, BofA daha önce beklediği 200 baz puanlık faiz indiriminin durdurulduğunu belirterek, yıl sonu politika faizi tahminini %30,5’ten %32,5’e revize etti.
Ekonomide riskler ve beklentiler
Banka, reel sektör temsilcileriyle yapılan görüşmelere dayanarak, ilk çeyrekte iç talebin zayıf seyrettiğini ve döviz kurundaki artışın finansal koşulları sıkılaştırıcı bir etki yarattığını ifade etti. TL cinsinden borçlanma faizlerinin yüksek kalmaya devam edeceği ve tüketici güveninin kısa vadede baskı altında kalabileceği belirtilirken, genel anlamda Türkiye ekonomisine yönelik kaygıların azaldığı vurgulandı.