BitHero CEO’su Fatih Otluoğlu’ndan regülasyon mesajları

Gündemde çok yer bulmamasına rağmen kripto piyasasında önemli gelişmeler yaşanıyor. Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi geçen hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Teklifin kısa süre içinde Meclis genel kuruluna gelerek kabul edilmesi ve yasalaşması bekleniyor.

Kriptoyu artık ayrı bir sistem olarak görmek mümkün değil. Geleneksel finansın tam içine yerleşti. Bankacılık sistemi de kriptolara entegre oluyor. Meclis’teki kanun teklifinde 10 civarında bankaya kripto varlık saklama yetkisi verilecek. Platformların elde ettikleri gelirden SPK’ya ve TÜBİTAK’a kaynak aktarılacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı etki analizine göre, Türkiye’de kripto varlıkların cari değeri 7 milyar doları geçiyor. Platformlarda en az 20 milyon hesabın açıldığı, tekil kullanıcı sayısının ise 10 milyon olduğu belirtiliyor.

BitHero CEO’su Fatih Otluoğlu

Regülasyonların gelmesi piyasaya büyük moral verdi. Yatırımcılar da artık daha güvenli bir şekilde hareket edecekler.

***

Tüm bu gelişmelerin etkisiyle doğal olarak platformların da Türkiye’ye ilgisi arttı. Piyasaya son girenlerden birisi de Türk kripto para borsası BitHero oldu. İddialı “rodeolu” reklam filmiyle tanıtımlara başlayan BitHero’nun tanıtım toplantısında şirketin CEO’su Fatih Otluoğlu’na birkaç soru sordum.

Özellikle merak ettiğim konu, merkez bankalarının tüm dünyada parasal sıkılaşmaya gittiği bir dönemde kripto sektörünün durumuyla alakalıydı. Otluoğlu, net cevap verdi:

“Türkiye ve dünya dinamikleri biraz farklılaşıyor. Daha güvenli enstrümanlar aranıyor mevduat gibi… Dünyada parasal sıkılaşma bu yıl içinde gevşeyecek gibi duruyor. Yıl sonuna doğru faiz indirimleri göreceğiz dünyada. Kripto dünyası da global dünyadan etkilendiği için biz olumlu bir tablo görüyoruz. Kriptodakiler Fed ve global taraftaki gelişmeleri daha fazla takip eden bir kitle.

Hiçbir zaman tam kestiremiyorsunuz ama önümüzdeki dönem kripto açısında daha hareketli ve pozitif gözüküyor. 

Bithero çok uzun bir yolculuğa çıktı, önümüzdeki yıl çok hareketli olacak diye yola çıkmadı. Her zaman kullanıcısının yanında olacak. 

Çok yeni ve gelişen bir alan var. Bankalar da bunu takip ediyor. Bizim gibi şirketler arttıkça sektöre daha sıcak bakacaklardır. Önümüzdeki dönemde işbirliği ortamının artacağını düşünüyorum.”

***

BitHero CEO’su Fatih Otluoğlu, kriptoya ilginin önümüzdeki artacağından oldukça emin ve yaptığı şu tespit oldukça önemli:

“Artık neden borsa 6’da kapanıyor, biz buna neden bağlıyız diyenlerin sayısı artıyor. 

Regülasyon çok büyük bir problemdi sektör açısından. Bu bitiyor. Biz regülasyonun sabırsızlıkla ve heyecanla bekliyoruz. İşini iyi yapan, bizim gibi müşteriyi merkeze koyan, etik anlamda hiçbir taviz vermeyen kurumlar açısından önemli.

Burada en önemli dikkat edilecek konu regülasyonun dozu. Kısıtlayıcı değil, düzenleyici olmalı. Adil bir düzenleme olmalı ayrıca. Bu anlamda görüş alışverişi de bizimle yapılıyor. Önümüzdeki dönemde olmaması gerekenlerin elendiği, çok daha sağlıklı bir sektör olarak devam edeceğimize inanıyorum.”

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun oldu. Öğrenciyken, Cumhuriyet gazetesinde mesleğe başladı. İnsan hayatına dair haberler yaptı, fotoğraflar çekti. Bir dönem Avustralya'da gazetecilik yaptı. Türkiye'ye döndükten sonra Referans gazetesinde ekonomi gazeteciliğine adım attı. Küresel ekonomi, tarım, enerji, çevre ve reel sektör üzerine çalıştı. Daha sonra Dünya gazetesine geçti ve burada 3 yıldan fazla dış ticaret editörlüğü ve yazarlığı yaptı. Yeni Yüzyıl gazetesinin yeniden kuruluşunda ekonomi şefi olarak görev aldı ancak zayıf kurumsal yapı nedeniyle 3 ay sonra istifa edip Sözcü gazetesine geçti. Yaklaşık 8 yıl Sözcü’de muhabir, editör ve ekonomi müdür yardımcısı olarak görev yaptı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyesi.

Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Eski
Yeni Oy
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Search