Binance TR, kripto varlık ve Web3 ekosisteminin önde gelen isimlerini Çeşme’de düzenlediği “Binance TR Süper Buluşması”nda bir araya getirdi. Etkinlik, Türkiye’nin kripto dünyasındaki artan önemini ve geleceğe yönelik vizyonunu ortaya koydu.
Etkinlikte, Binance TR CEO’su Mücahit Dönmez ve Binance Global Pazarlama Başkanı Rachel Conlan ile ekonomi gazetecileri olarak bir araya geldik. Sohbetimizin ana konusu, kripto yasası oldu. 2 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kripto varlıklara ilişkin yasa hakkında açıklamalarda bulunan Dönmez, yasa tasarısının TBMM’te onaylanmasıyla, Türkiye’nin kriptoya özel düzenlemeleri olan işlem hacmi bakımından en büyük pazarlardan biri haline geldiğini kaydetti. “Bu yasal onay, Türk pazarındaki tüm aktörler için önemli bir kilometre taşıdır” diyen Dönmez, şöyle konuştu:
“Bu kapsamlı düzenleme ile birlikte tüm kripto varlık hizmet sağlayıcıları Türkiye’deki operasyonlarını sürdürmek için bir lisanslama sürecine tabi olacaklar. Devletin düzenleyici otoritelerinden alınan lisans, bu alanda faaliyet gösteren kripto varlık platformlarının yasal bir zemine oturmasını sağlayarak onların güvenilirliğini artıracaktır. Binance TR olarak, piyasayı etkili bir şekilde yönetmek ve küresel bir standart oluşturmak için açık ve kapsamlı düzenlemeleri güçlü bir şekilde destekliyoruz. Türkiye’de yaklaşan düzenleyici değişikliklere hazırlanırken, tüm gerekliliklere tam uyum sağlamaya odaklıyız.”
Kripto benimseme oranı artıyor
Türkiye’nin kripto benimseme oranlarındaki artışa dikkat çeken Dönmez, “Son üç yılda, Türkiye’de kripto benimseme oranı yüzde 16’dan yüzde 40’a yükseldi. Bu oran, Türkiye’yi küresel olarak işlem hacmi açısından dördüncü, kripto benimsemesi açısından on ikinci sıraya taşıdı” dedi.
Yeni yasanın ayrıntılarına değinen Binance TR CEO’su Dönmez, şu ifadeleri kullandı:
“Şunu söylüyor yeni yasa; şimdi ikiye ayıralım. Şu ana kadar yasa öncesi, ülkede faaliyet gösteren yabancı borsalar var yerel borsalar var. Binance Türkiye’yi yerel borsa olarak kabul ederek söylüyorum bunu. Yerel borsalar bir lisans rejimine tabii, az önce açıkladığım gibi faaliyetlerine devam etmek istiyorlarsa mevcutlar, düzenlemeler çıktıktan sonra lisansa başvurmak ve lisans almak zorunda. Lisans alamadıysa, faaliyetlerini durdurmak zorunda. Yabancı borsalar yasaklanmıyor, faaliyetlerine devam edebilecekler mesela Türk müşterileri mi var, Türk müşterilerini tutmaya devam edebilirler. Yeni Türk müşteriler edinebilirler, isteyen Türk vatandaşları onlara üye olabilir ama yabancı borsalar bu saatten sonra orada 3 aylık bir süre tanındı, 2 Ekim’e kadar, Türk müşterilere yönelik bazı pazarlama faaliyetlerine devam edemeyecekler. Orada bazı sınırlamalar söz konusu.
Kanunda açık şekilde ifadeler yer alıyor
Henüz şunu bilmiyoruz, Binance Türkiye lisanslı bir kuruluş olduktan sonra yeni bir listeleme yapmak istediğinde SPK’dan bir onay mı alacak? Bu Binance Türkiye’ye özel bir soru değil aslında. Bütün lisanslı kuruluşlar için bu ya böyle olacak bilmiyoruz ya da ki benim tahminim, her borsanın listeleme usul ve esaslarını yazılı olarak belirleyip, sunmuş olması lazım. Global borsalar az önce dediğim gibi yasaklanmayacak. Bunu zaten kanun açıkça söylüyor. Orada global borsaların Türkiye’deki faaliyetleri, Türk müşterilerine yönelik pazarlama faaliyetlerinde bazı sınırlamalar olacak. Mesela nedir, Türkçe internet sitesi kuramazsın. Burada bir iş yeri açamazsın diyor gibi, bunu da açık açık yazmış. Üç madde olarak yazıyor kanunda. Bunların dışında, uluslararası literatürde bu Reverse Solicitation diye geçer. Reverse Solicitation olarak aslında sınırlı olarak müsaade ediliyor yani şu demek, herhangi bir kullanıcı, Binance ile sınırlı değil bu, bir global borsaya kullanıcı olmak isterse, olabilir.
Yasaklama yok ancak sınırlama söz konusu
Kendisi gider uygulamayı indirir telefondan, üye olur, üyelik sürecini tamamlar ve üye olur, bunda bir sakınca yok. Ama kanunun yasakladığı şey şu, kanun yabancı borsalara diyor ki, sen hedefleyerek kendin gitme, yani sen potansiyel müşterinin kapısını çalma, o senin kapını çalıyorsa aç. Kabaca bu şekilde özetlemiş olayım. Dolayısıyla bir yasaklama söz konusu değil ama bir sınırlama var. Biz bu yaklaşımı da sınırlayıcı olmayan bir yaklaşım olarak görüyoruz çünkü farklı farklı ülkelerde çok daha kısıtlayıcı hatta yasaklayıcı düzenlemeler yazıldığını görüyoruz duyuyoruz zaman zaman. Sondan başa doğru gidiyorum, Binance Türkiye’den Binance Global’e ya da tam tersi transferler… Şimdi her iki tarafta da hesabınız varsa, yine Binance Global ile sınırlı değil, yabancı bir borsada hesabınız varsa, buradaki herhangi yerel bir borsadan ya da kendi cüzdanınızdan fark etmez, yapacağınız transferlerde herhangi bir kısıtlama yok. Hatta örnek veriyorum, Binance Global’de bir hesabınız var, Binance Global’e bir kripto varlık transferi yapabilmeniz için burada başka bir borsadaki hesabınızdan ya da cüzdanınızdan ya da kendi soğuk cüzdanınızdan da gönderebilirsiniz. Dolayısıyla burada da bir değişiklik yok.”
İşlem hacimleri ve Binance Türkiye’nin dünyadaki yeri hakkında Dönmez, şunları söyledi:
“Coin Market Cap burada uluslararası saygınlığı olan güvenilir kurumlardandır. Her gün anlık zaten düzenli olarak yayınlar son 24 saatin her borsanın hacimlerini. Artı, aynı kuruluş her borsayı belli kriterlere göre, bu sektörde kabul gören belli kriterlere göre bir skor verir ve dünyanın en iyi borsalarını yayınlar. Günlük işlem hacminde Binance Türkiye’nin kabaca 250 milyon dolar diyebiliriz. Yeri gelir 100-150 milyonlara düşer, yeri gelir o gün 300-400 milyon dolarlara çıkar ama yıllık ortalamayı 250 olarak kabul edebiliriz. Sıralama kısmı bizim çok gurur duyduğumuz bir sonuç veriyor son zamanlar, onu ayrıca paylaşmak istiyorum.
Global borsalar seviyesinde
2023’ün başında Coin Market Cap’te Binance Türkiye dünyanın en iyi 50’nci borsasıydı, 2023’ün başı bundan kabaca bir buçuk yıl önce. 2023 sonu yani 6-7 ay önce biz 20’nci sıraya yükseldik. Bugün Binance Türkiye, bakın Binance Global demiyorum, Binance Global uzun süredir açık farkla birinci, farklı bir klasmanda o. Dünyanın en iyi 14’üncü borsası Binance Türkiye. Üzerinde global borsalar var, isim vermeyeyim Binance Türkiye 14, 13’e bakıyorsunuz dünyaca ünlü global bir borsa var. Global borsanın bir ülkedeki bacağı değil. Dünyanın en iyi 14’üncü borsası Binance Türkiye, 50’nci sırada 14’e yükseldi.”
En az bir borsada hesabı olan insan sayısının Türkiye’de kabaca 10 -12 milyon arası tahmin edildiğini anlatan Mücahit Dönmez, “Biz bunu 10 kabul edersek, aslında hâlâ çok düşük. 80 milyonluk bir ülke 10 milyon. 18 yaş üstünü de dışarıda bırakacak olursak hâlâ çok büyük bir kesime ulaşılamamış durumda. Global anlamda diğer ülkelerle kıyaslandığında çok yüksek bir adaptasyon kabul ama her ne kadar, globalde de baksak yerelde de baksak büyük bir çoğunluğa henüz ekosistem ulaşamamış durumda.”
Binance TR olarak amaçlarının sadece bir kripto borsası olmak değil, aynı zamanda Türkiye’nin dijital geleceğini şekillendiren bir oyuncu olmak olduğunu vurgulayan Dönmez, “Kullanıcı odaklı ürün ve hizmetler aracılığıyla kriptoyu Türkiye’deki herkes için erişilebilir kılmak ve Web3 dünyasına açılan bir kapı görevi görmek istiyoruz” diye konuştu.
Rachel Conlan: Kripto yasası ile yeni bir dönem başladı
Binance Global Pazarlama Başkanı Rachel Conlan, hayata yeni geçen kripto varlıklara ilişkin yasayı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, yasayla birlikte sektörde heyecan verici yeni bir dönem başladığını ifade etti.
Yakın zamanda Binance tarafında yapılan araştırmaya da değinen Rachel Conlan şunları söyledi:
“Türk kullanıcılarının yeni teknolojilere açıklığı, yüksek benimseme oranlarını ve dinamik bir yatırım ortamını besliyor. Yakın zamanda yapılan bir Binance Research anketi, Türk yatırımcılarının yaklaşık yüzde 40’ının kriptoya yatırım yapma nedeninin, kârlılık ve izleme kolaylığının ardından, blockchain teknolojisinin yüksek potansiyeli olduğunu ortaya koydu.”
Conlan, kripto adaptasyonunun global trendlerine değinerek, “Binance’in son iki yılda 100 milyondan 200 milyon kullanıcıya ulaşması, dijital varlıkların ve blockchain teknolojisinin benimsenmesindeki hızı gösteriyor. Bu, kripto varlık biriminin ‘erken benimseyenler’den ‘erken çoğunluk’ aşamasına geçtiğinin bir işareti. Bununla birlikte kripto varlıklarının günlük yaşamlarımızda giderek artan yeri ve kullanımlarına rağmen küresel pazar penetrasyon oranı yalnızca yüzde 6,8. Bu da bize bu sektörde hâlâ önemli bir büyüme potansiyeli olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun oldu. Öğrenciyken, Cumhuriyet gazetesinde mesleğe başladı. İnsan hayatına dair haberler yaptı, fotoğraflar çekti. Bir dönem Avustralya'da gazetecilik yaptı. Türkiye'ye döndükten sonra Referans gazetesinde ekonomi gazeteciliğine adım attı. Küresel ekonomi, tarım, enerji, çevre ve reel sektör üzerine çalıştı. Daha sonra Dünya gazetesine geçti ve burada 3 yıldan fazla dış ticaret editörlüğü ve yazarlığı yaptı. Yeni Yüzyıl gazetesinin yeniden kuruluşunda ekonomi şefi olarak görev aldı ancak zayıf kurumsal yapı nedeniyle 3 ay sonra istifa edip Sözcü gazetesine geçti. Yaklaşık 8 yıl Sözcü’de muhabir, editör ve ekonomi müdür yardımcısı olarak görev yaptı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyesi.