Irak Merkez Bankası, kara para aklama, dolar kaçakçılığı ve diğer yasa dışı faaliyetlerle mücadele etmek için ABD Hazine Bakanlığı yetkilileriyle gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından, beş yerel bankanın ABD doları işlemleri yapmasını yasaklama kararı aldı.
Reuters’ın haberine göre, kararın geçen hafta Dubai’de Irak Merkez Bankası yetkilileri ile
ABD Hazine Bakanlığı ve Merkez Bankası yetkilileri arasında yapılan toplantıların ardından geldiğini söyledi. Merkez Bankası geçen yıl sekiz bankaya ABD doları işlemleri yasağı getirmişti.
Büyük bir askeri, siyasi ve ekonomik etkiye sahip
Irak, 100 milyar dolardan fazla rezerviyle hem ABD’nin hem de İran’ın nadir müttefiklerinden biri olarak, petrol gelirlerine ve finansmanına kesintisiz erişim sağlamak için büyük ölçüde Washington’ın desteğine güveniyor. Ancak, OPEC’in ikinci büyük üreticisi olan Irak, ABD Başkanı Donald Trump’ın bu ay İran’a yönelik azami baskı politikasını yeniden uygulamaya koyacağını açıklamasının ardından, zor bir durumla karşı karşıya kalabilir. İran, Irak’ı ekonomik açıdan önemli bir akciğer olarak görüyor ve güçlü Şii milisler ile siyasi partiler aracılığıyla burada büyük bir askeri, siyasi ve ekonomik etkiye sahip. Ayrıca, Irak’tan ihracat yoluyla döviz elde ediyor ve bankacılık sistemi üzerinden ABD yaptırımlarından kaçıyor. Reuters, Aralık ayında, Başbakan Muhammed Şii el-Sudani’nin 2022’de göreve başlamasından sonra Irak’ta, İran ve destekçilerine yılda en az 1 milyar dolar kazandıran büyük bir akaryakıt kaçakçılığı ağının geliştiğini ortaya koymuştu.
Merkez Bankası, dolar üzerinden işlem yapmaları yasaklanan bankaların faaliyetlerini sürdürmelerine izin verildiğini, ancak diğer para birimleriyle işlem yapmalarına olanak tanındığını duyurdu. Ancak bu adım, bankaların dolar üzerinden işlem yapma yeteneklerini kısıtlayarak, Irak dışında gerçekleşen birçok işlemi olumsuz etkiliyor.
Trump yönetimiyle birlikte baskıların artması bekleniyor
Mevcut Irak hükümeti, Irak’ın gayriresmî ekonomisinde çıkarları olan, İran destekli güçlü partilerin ve silahlı grupların desteğiyle iktidara geldi. Bu grupların arasında, uzun zamandır kara para aklamanın merkezi olarak görülen finans sektörü de yer alıyor. Batılı yetkililer, İran ve müttefiklerinin ABD dolarına erişimini kısıtlamayı amaçlayan ekonomik ve mali reformları hayata geçirmek için Başbakan Sudani’nin işbirliği yapmasını övüyorlardı; ancak Trump yönetimiyle birlikte baskıların artması bekleniyor.
Beş banka; Al-Mashreq Al-Arabi Islamic Bank, United Bank for Investment, Al Sanam Islamic Bank, Misk Islamic Bank ve Amin Iraq For Islamic Investment and Finance’dir. Irak Merkez Bankası yorum talebine henüz yanıt vermedi. Hazine Bakanlığı da yorum talebine hemen yanıt vermedi. Bu hamleye Amawl, AL-Saqi Payment ve Aqsa Payment adlı üç ödeme hizmetleri firması da dahil edildi.