BDDK, bankacılık sektörüne yönelik önemli düzenlemeler yaptı. Şirketlerin döviz kredilerindeki risk ağırlığını düşüren Kurul, bankaların sermaye yeterliliği hesaplamalarında kullanılan döviz kurunu da güncelledi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), sektörde dengeleri sağlamak amacıyla bankalara yönelik normalleşme düzenlemeleri yaptı.
BDDK, kredilerde risk ağırlıklarını güncelledi
BDDK, kredilerde risk ağırlıklarını güncelleyerek, döviz ticari kredilerin kullanımında risk ağırlığını yüzde 200’den yüzde 20-100 aralığına indirdi.
Karar, stok olan krediler de dahil ticari kredilere, kredi derecesi dikkate alınarak yüzde 20, yüzde 50 ya da yüzde 100 risk ağırlığında uygulanacak.
Şirketler için oran yüzde 100, kredi notu iyi olanlar için yüzde 20 olarak uygulanacak
Oran, şirketlerin kredi notuna göre belirlenirken, kredi notu olmayan ya da düşük olan şirketler için oran yüzde 100, kredi notu iyi olanlar için yüzde 20 olarak uygulanacak.
Mayıs 2022’den bu yana, tarım kredileri, KOBİ kredileri, ihracat ve yatırım kredileri, kurum ve kuruluşlar ile kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların müessese, bağlı ortaklık ve iştiraklerine kullandırılacak krediler, kurumsal kredi kartları ve bankalara ya da finansal kuruluşlara kullandırılacak krediler hariç ticari nakdi kredilere sermaye yeterliliği hesaplamasında mevzuata göre daha ihtiyatlı bir şekilde yüzde 200 risk ağırlığı uygulanıyordu.
BDDK Haziran 2024’te 32,83 TL olan döviz kurunu güncelledi
Açıklanan düzenlemeyle tekrar yönetmelikte uygulanan risk ağırlıklarına dönülmüş oldu.
BDDK daha önce Haziran 2023 kuru dikkate alınarak bankaların sermaye yeterliliği oranlarını hesaplarken, yabancı para kalemlerde 1 Ocak 2025’ten tarihinden itibaren uygulanmak üzere Haziran 2024’te 32,83 TL olan döviz kurunu güncelledi.