Altın ithalatında uygulanan kota, Şubat ayı itibarıyla gevşetiliyor. 12 ton olan mevcut aylık altın ithalat kotası 14 ton olarak güncellenecek. İlave gelen 2 ton altının 1 tonu ihracatçılara, kalan 1 tonu ise aracı kuruluşlara tahsis edilecek.
Dünya Gazetesi’nden Recep Erçin’e konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mücevher ihracatçılarının serzenişte bulundukları altın ithalatına kota uygulamasına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Kota, sektörde yaşanan sorunların çözümüne odaklı ve son derece dinamik bir şekilde uygulandı
Bakan Şimşek, “Kota uygulamasına devam edilen 17 aylık süreçte, sektördeki gelişmeler ve Bakanlığımıza intikal eden talepler yakından takip edilmiştir. Kota, sektörde yaşanan sorunların çözümüne odaklı ve son derece dinamik bir şekilde uygulanmıştır. 2024 yılında işlenmemiş altın ithalatı miktar bazında bir önceki yıla göre yüzde 53,5 oranında azalmış, ABD Doları olarak da 30 milyar seviyesinden 17 milyar seviyesine gerilemiştir. Gelinen noktada kota uygulamasının ithalat tutarlarına ve dolayısıyla cari açığın azaltılmasına yönelik olumlu sonuçları ile sektördeki gelişmelerin değerlendirilmesi sonucunda; şubat ayından itibaren geçerli olmak üzere aylık toplam kota miktarının 2 ton artırılarak 14 tona çıkarılması uygun bulunmuştur” açıklamasını yaptı.
Kıymetli madenler aracı kuruluşlarına öncelik verilerek tahsis edilecek
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, altın ithalat kotasının artırılmasına ilişkin detayları paylaştı. Bakan Şimşek, önümüzdeki 6 aylık süreçte ithalat işlemlerinin izleneceğini ve cari açıktaki gelişmeler doğrultusunda kota uygulamasının tekrar değerlendirileceğini belirtti.
Alınan karar doğrultusunda aylık kotaya eklenen 2 ton altının yarısının mücevher ihracatçılarına tahsis edileceğini açıklayan Şimşek, kalan kısmın ise kıymetli madenler aracı kuruluşlarına öncelik verilerek tahsis edileceğini söyledi.
“Kota uygulamasının etrafından dolanılmasının engellenmesi amacıyla gerekli çalışmalar yapılacaktır”
Mücevher ihracatçılarının ilgili bankalardan işlenmemiş altın satın almalarına yönelik uygulamada ocak ayı itibarıyla, son 2 ay yerine son 6 ay içerisinde gerçekleştirilen ihracat işlemlerine yönelik talepte bulunulabilmesine imkân sağlanmak suretiyle ihracatçılara gerekli kolaylık sağlandığını da söyleyen Şimşek, “Diğer taraftan son dönemlerde işlenmiş altın ithalatında yaşanan gelişmeler yakından takip edilmekte olup, işlenmiş altın ithalatı yoluyla kota uygulamasının etrafından dolanılmasının engellenmesi amacıyla gerekli çalışmalar yapılacaktır” diye konuştu.