CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Kamu iktisadi Teşebbüsü(KİT) Komisyon raporlarında Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) borçlarına dikkat çekerek TMO’nun borcunun son 5 yıl içinde 16 kat, finansman giderinin ise 32 kat arttığını belirtti. Söz konusu durumu TCLira’ya değerlendiren Bakırlıoğlu, “Sayıştay raporlarında kayda geçen bir gerçek var. 90 milyar liranın üzerine çıkan çok ciddi bir borç bulunmakta. Bu borç son 5 yıl içerisinde oldu. 18 milyar liralık bir finansman gideri ve faiz harcaması var. Bu özellikle son yıllarda artıyor” diye konuştu.
TCLira.com Özel/ Kemal Arda Ayvalıoğlu
Hububat piyasasını canlandırmak için Atatürk tarafından 1938’de kurulan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), borç batağına girdi. Kurumun 2023 yılında mali borcu 90 milyar 150 milyon 498 bin TL’ye ulaştı.
CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu Toprak Mahsulleri Ofisi’nin borçlarına ilişkin TCLira’ya önemli açıklamalar yaptı. “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin 30 gün içerisinde çiftçiye veya borç aldığı yere ödeme yapması gerekirken, süreler aşılıyor” diyen Bakırlıoğlu, ”Biz bunu sahada da yaşadık. Üreticiler zamanında parasını alamadı. Bunun üzerine Toprak Mahsulleri Ofisi dışarıdan finansman arayışına giriyor. Borçlanma ihtiyacına giriyor. Durum böyle olunca da çok ciddi bir faiz yüküyle karşı karşıya kalıyor ancak Sayıştay raporlarında da şunu söylüyor; Toprak Mahsulleri Ofisi ve BOTAŞ gibi kamu iktisadi teşekküllerinde görevlendirme bedeli adı altında yapmış oldukları buna benzer harcamalarda hazineden para aktarılıyor. 2023 yılında da yaklaşık 20 milyar lira civarında bir para aktarılmış. Bu değerlendirme giderleri zamanında aktarılmadığı veya istenmediği için Toprak Mahsulleri Ofisi hazineden alması gereken görevlendirme gideri yerine, faizle bankalardan yüzde 28 ila yüzde 50 faiz oranıyla finansman açığını gidermeye çalışıyor. Bu da bize göre büyük bir kamu zararına sebebiyet veriyor” ifadelerini kullandı.
“Sermaye artırımı yapılması gerekiyor”
Bu noktada hükümetin alması gereken önlemlerden de bahseden Bakırlıoğlu, “Hükümetin sermaye artırımı yapması gerekiyor, yapmış ancak geç kalınmış. Bu Sayıştay raporlarında da var. 2023 yılında 40 milyar liralık bir sermaye artırımı yapılmış ancak geç kalınmış. Görevlendirme giderlerinin zamanında verilmiş olması gerekiyordu. Yapılmadığı için Toprak Mahsulleri Ofisi böyle bir borç batağında ve faiz sarmalında kalmış durumda” diye konuştu. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin kâr etmek zorunda olan bir kurum olmadığını belirten Bakırlıoğlu, “Görevi hem üreticiyi hem de tüketiciyi korumak olan bir kurumun göz göre göre de 18 milyar lira tutarında bir faiz ödemesi de kabul edilebilir bir durum değildir” dedi.