Arsa piyasasında ilgi ile birlikte suistimaller de arttı

Konut fiyatlarının hızla artmasıyla birlikte, vatandaşlar alternatif alanlara yöneliyor. Etrafımızda “Arsa almak lazım” sözlerini daha fazla duymaya başladık.

Peki, arsa satışı konusunda yetkili kimler? Emlakta çeşitli düzenlemeler var. Lisansı olmayan aracı olup gayrimenkul satamıyor.

Ama Anadolu’ya bakıyorsunuz, emlakçı belgesi var mı yok mu belli olmayan yüzlerce dükkan belirmiş, büyük puntolarla “Arsa alınır-satılır” yazıyorlar.

Buradan otoban geçecek, karşıya organize sanayi bölgesi kurulacak, buralara imar verilecek” gibi türlü türlü yalanlarla insanlar kandırılıyor.

Konuyu, arsaVev Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Öztürk ile konuştum.

arsaVev Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Öztürk

Öztürk’ün geliştirdiği iş modeli ile vatandaşlar imarlı, altyapısı hazır arsaların sahipleri oluyorlar. Eğer istenirse müteahhiti de Öztürk buluyor. Proje şartlarına uygun inşaat yapılıyor.

Planlı yerleşim için belirli bir mimari proje ve şehircilik vizyonuyla hareket etmek önemli.

***

Bülent Öztürk de arsa suistimallerinin çok fazla arttığına dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:

“O kadar alakasız insanlar arsa satıyor ki… Bazı köy imamları bile biri ölünce paralı alıcılara ulaşıp mülklerini, arsalarını satmaya çalışıyor. Muhtar mesela…

Şehirdeki birisinin arsasını internete satışa koyuyor, müşteri çıkınca da sahibini arayıp arsana talip var diyor. Ama arsayı 10 birime satıyor, ama sahibine 5 birim diyor. Bu örnekler çok arttı.”

Öztürk’ün dikkat çektiği bir diğer konu ise arsaların niteliği. İmarlı arsanın tek başına yeterli olmadığını vurgulayan Öztürk, “Devlet burada altyapı künyesi yapmalı. Ne zaman elektrik, su gelecek, ne kadar yere inşaat yapabilir vs. bilgiler yer almalı. Toplumun önemli bir kısmı arsaya yöneliyor, suistimaller var. Konutta bu kadar maliyet varken, insanlar arsaya olan ilgisi artar. Devletin arsa tapularını anlaşılır hale getirmesi lazım. Bu iki konu, lisanslı kişilerin arsa satışı ve tapu bilgiler çok önemli” dedi.

***

arsaVev’in stokunda 3 milyon metrekare arazi var. Ülkenin farklı bölgelerinde proje geliştiriyorlar. Birkaç yüz bin liradan 3-4 milyon liraya kadar arsa satışları var.

Bülent Öztürk, “2023’ün toplamında 2 milyar 224 milyon liralık satış yaptık. Yılda 500 milyon dolarlık satış hayalim var” diye konuştu.

Öztürk ayrıca geliştirdikleri bir aplikasyon ile kullanıcılara ek gelir sağladıklarını belirtti. Bu uygulama ile insanlar tanıdıklarına arsaları önerip, daha fazla müşteriye ulaşılmasını sağlayabiliyor.

***

Türkiye’de çok yeni olmasına rağmen ABD başta olmak üzere çeşitli ülkelerde uygulanan bir sistem…

Deprem ve enflasyon gerçeğini düşünecek olursak, arsaVev’in ismini önümüzdeki dönemde daha fazla duyacağımızı söyleyebilirim.

Yılda 1,5 milyon adet arsa satışının olması, Türkiye’nin gayrimenkul yatırımcılığında çok farklı bir noktaya doğru yol aldığını gösteriyor.

Biz de gelişmeleri takip etmeyi sürdüreceğiz…

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun oldu. Öğrenciyken, Cumhuriyet gazetesinde mesleğe başladı. İnsan hayatına dair haberler yaptı, fotoğraflar çekti. Bir dönem Avustralya'da gazetecilik yaptı. Türkiye'ye döndükten sonra Referans gazetesinde ekonomi gazeteciliğine adım attı. Küresel ekonomi, tarım, enerji, çevre ve reel sektör üzerine çalıştı. Daha sonra Dünya gazetesine geçti ve burada 3 yıldan fazla dış ticaret editörlüğü ve yazarlığı yaptı. Yeni Yüzyıl gazetesinin yeniden kuruluşunda ekonomi şefi olarak görev aldı ancak zayıf kurumsal yapı nedeniyle 3 ay sonra istifa edip Sözcü gazetesine geçti. Yaklaşık 8 yıl Sözcü’de muhabir, editör ve ekonomi müdür yardımcısı olarak görev yaptı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyesi.

Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Eski
Yeni Oy
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Search