Yeni banknot basılmayınca vatandaş dolara mı geçecek?

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, yeni banknot basımı olmayacağını söyledi. Ekonomist Uğur Gürses, büyük kupür ertelendikçe vatandaşın 100 dolar taşıyabileceğine dikkat çekti.

Yüksek enflasyon nedeniyle Türk Lirası hızla değer kaybediyor. Tedavülde kullanılan paraların yetersiz olduğu ve yeni banknot basılması gerektiği bir süredir ifade ediliyor. Şu an dolaşımdaki en yüksek para olan 200 TL 2009 yılında kullanılmaya başlandı. 1 Ocak 2009’da 200 TL ile o tarihte 3 çeyrek altın, 131 dolar, 94 Euro veya 63,5 litre benzin alınabiliyordu. Günümüzde ise 200 TL ile sadece 7,23 dolar, 6,83 Euro ve 5,95 litre benzin alınabiliyor.

Büyük kupür basımında siyasi kaygıların yanı sıra kayıt dışılığın azaltılması da olduğu dile getiriliyor. Vatandaşlar para taşımayıp kart kullanımını artırıyorlar. Böylece vergi geliri de artmış oluyor. Ancak değersizleşen Türk Lirası nedeniyle vatandaşların alışveriş ve ticarette dövize yönelebileceği uyarıları da yapılıyor. Bununla birlikte sürekli kart harcamasının yapılmasının enflasyonu da körüklediği kaydediliyor.

TCMB Başkanı Erkan “Gündemimizde yok” dedi

Yeni banknot basımı ile ilgili Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan net konuştu. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda açıklamalarda bulunan Erkan, gündemlerinde yeni banknot basımının olmadığını belirtti.

Ekonomist Uğur Gürses de sosyal medya platformu X’te bu konuya değindi. Gürses, X’teki paylaşımında, “@Merkez_Bankasi Başkanı @hafizegayeerkan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 500’lük banknot çıkarılıp çıkarılmayacağı sorulduğunda diyor ki; “E9 emisyon grubu banknotların kupür değerlerine ilişkin olarak 2009-2021 dönemindeki gerçekleşmeler öngörülerle paralel olmuş̧, bugünkü̈ kupür dağılımının doğruluğunu ortaya koymuştur. Dolayısıyla şu an itibarıyla Sayın Milletvekilim, gündemimizde bu yoktur.”

Gürses, paylaşımında ayrıca aşağıdaki tabloyu paylaşarak, “Öngörü yüzde 60’ın üzerine çıkması mıymış? :)” ifadelerini kullandı.

Gürses’in bu paylaşımını alıntılayan TEPAV Makroekonomi Çalışmaları Program Direktörü Ali Çufadar, “Uğur Bey, 500’lük banknot basma konusunda siyasi nedenler yanında, kayıt dışılığı zorlaştırma düşüncesi de olabilir diye düşünüyorum. Yoksa, fiili olarak 200’lüğün reel değerinin çok düştüğü ve normalde ekonominin 500’lüğe ihtiyaç duyduğu çok açık” dedi.

Çufadar’a yanıt veren Gürses, şunları söyledi:

“Tabii ki siyasi kaygılar var. Bunu en son dert edinmesi gereken merkez bankacılar olmalı. Büyük kupür olmadığı için zorunlu olarak kredi kartı kullanımı artıyor. Buna bakıp ‘kredi kartı harcamaları hızla yükseliyor, sıkılaştırmamız lazım’ gibi bir gereksiz döngüye de sokabilir. Para otoritesinin korkması gereken, büyük kupür ertelendikçe 100’lük dolar banknotu taşımaya başlamasıdır vatandaşın.”

Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Eski
Yeni Oy
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Search