Polonya, Güney Afrika, Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerin enflasyonu Türkiye’nin oldukça gerisinde. Bu durum, ekonomik istikrar ve ihracattaki güç açısından risk oluşturuyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre eylülde enflasyon yüzde 4,75 olurken, 12 aylık enflasyon da yüzde 61,53 oldu. Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) hesaplamasına göre de eylülde enflasyon yüzde 6,24 seviyesinde gerçekleşti. Böylece ENAG’ın yıllık enflasyonu yüzde 130,13’e ulaştı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini hazirandan bu yana yüzde 8,5’ten yüzde 30’a çıkardı. Seçim sonrası yeni ekonomi politikalarının belirlenmesi ile birlikte parasal sıkılaşma adımları atılmaya başlandı.
Ekonomik istikrar açısından enflasyonun kontrol altına alınması çok önemli. Gelişmekte olan ülkeler içinde Türkiye, ihracattaki gücü ve coğrafi konumuyla ön plana çıkıyor. Ancak enflasyondaki yüksek seyrin yatırımları olumsuz etkileme riski bulunuyor.
Son yıllarda Avrupa’da Polonya ve Romanya, Afrika’da Cezayir ve Mısır gibi ülkeler, Türkiye’nin alternatif üretim üsleri haline dönüştürülmeye çalışılıyor. Avrupa’nın sanayi devleti bu ülkelerde yatırımlarını hızlandırıyor.
Enflasyon ile birlikte artan istikrarsızlığın yabancı yatırımcıları olumsuz etkilediğine dikkat çeken uzmanlar, Türkiye’nin de bundan etkilenebileceğini kaydetti.
Türkiye yıllık ihracatının yüzde 45’ten fazlasını Avrupa’ya yapıyor. Lojistik avantaj ve ucuz iş gücü ile ön plana çıkan Türkiye’nin karşısında alternatif ülkeler bulunuyor.
Euro Bölgesi’nin ortlama enflasyonu yüzde 4,3 olurken, bölgedeki en düşük enflasyon yüzde 0,2 ile Hollanda’da görüldü. Avrupa’nın en yüksek enflasyonu Macaristan’da yüzde 16,4 ile gerçekleşti.
Rakip ülkelerde oran düşük
Türkiye’nin rakibi sayılan Polonya’da yıllık enflasyon yüzde 8,2, Romanya’da yüzde 9,43 oldu.
Uzak Doğu ülkelerinden Endonezya’da enflasyon yüzde 2.28 seviyesinde ölçüldü. Türkiye’nin gelişmekte olan ülkeler arasındaki bir diğer rakibi Güney Afrika’da da enflasyon yüzde 4.8 oldu.
Bununla beraber Türkiye’nin dış pazarlarda rakiplerinin varlığının arttığı gözleniyor. Çin’in Afrika’daki gücünün artmasıyla bu ülkenin bölgeye ihracatı da artıyor. Böyle olunca Türkiye’nin ihraç pazarlarında rekabet gücü de azalıyor.