Hububat ve bakliyat ihracatı 1 milyar dolara dayandı

Türk hububat sektörü, ihracatta yukarı yönlü ivmesini devam ettirdi. İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (İHBİR) ağustos ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 35,64 artış ile 247,1 milyon dolara çıkarken, hububat sektörünün Türkiye geneli ağustos ayı ihracatı ise, geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 28,11 artışla 999,3 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ağustos ayında, sektörün en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk üç ülke sırasıyla Irak, ABD ve Suriye olurken; İHBİR’in ağustos ayında en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk üç ülke ise sırasıyla ABD, Irak ve İsrail oldu. 2021 yılında ilk aylarda yaşanan düşüş grafiğinin yerini, beşinci ayın ardından çıkış ivmesine bıraktığını söyleyen İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, diğer sektörlere kıyasla pandemi dönemini iyi geçirdiklerini söyledi.

Türkiye’nin 2022 yılı Ağustos ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,2 artışla 21,3 milyar dolara ulaşarak en yüksek ağustos ayı ihracatı oldu. Dış ticaret hacmi ise, yüzde 28,4 artışla 53 milyar 959 milyon dolara ulaştı. 2022 yılı Ocak-Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre; İhracat, yüzde 18,3 oranında artarak 165 milyar 672 milyon dolara yükseldi.

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Ağustos ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Türkiye’nin hububat ve bakliyat ihracatında artış serisi sürüyor. Buna göre; İHBİR’in Ağustos ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 35,64 artış ile 247,1 milyon dolara çıktı. Hububat Sektörünün Türkiye geneli Ağustos ayı ihracatı ise, geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 28,11 artışla 999,3 milyon dolara ulaşırken, sektörün Türkiye geneli Ocak- Ağustos dönemi ihracatı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 30,25 artışla 7,2 milyar dolar olarak gerçekleşti.

İhracatta ABD zirvede

Ağustos ayında, hububat sektörünün en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk üç ülke sırasıyla Irak, ABD ve Suriye olurken, İHBİR’in Ağustos ayında en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk üç ülke ise sırasıyla ABD, Irak ve İsrail oldu. Birlik; Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre ABD’ye; yüzde 32,51 artışla 27,8 milyon dolar, Irak’a; yüzde 85,81 artışla 26,8 milyon dolar, İsrail’e ise yüzde 97,06 artışla 9,8 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Yıllık bazda, İHBİR’in en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk üç ülke arasında 312,2 milyon dolarla ABD ilk sırada yer alırken, ikinci sırada 216,5 milyon dolarla Irak, üçüncü sırada ise 111,9 milyon dolarla Almanya yer aldı.

İHBİR’de en fazla ihracat şeker ve şeker mamüllerinde

Mal grupları olarak bakıldığında, Birlik’te en fazla ihracat; 60,7 milyon dolarla şeker ve şeker mamullerinde gerçekleşirken, diğer gıda müstahzarları 55,4 milyon dolarla ikinci sırada, 44,1 milyon dolarla pastacılık ürünleri üçüncü sırada yer aldı. Türkiye geneli hububat sektörü Ocak-Ağustos dönemi ihracatında ise, Irak 2 milyar 179 milyon dolarla ilk sırada yer aldı. Irak’ı 684,2 milyon dolar ihracatla ABD ve 568,8 milyon dolarla Suriye izledi.
Ağustosta hububat sektörünün en fazla ihracat yaptığı ürün grubu 224 milyon dolarla pastacılık ürünleri olurken, ikinci sırada 202 milyon dolarla bitkisel yağlar, üçüncü sırada ise 193 milyon dolarla değirmencilik ürünleri yer aldı. AB üyesi ülkelere yapılan ihracat ise, 2022 yılı Ağustos ayında Hububat Sektörü genelinde 66,2 milyon dolar olurken; 2022 yılının ilk 8 ayında aynı ülke grubuna yapılan ihracat ise 1 milyar 4 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Hedef 13 milyar dolar ihracat

2021 yılında ilk aylarda yaşanan düşüş grafiğinin yerini, beşinci ayın ardından çıkış ivmesine bıraktığını söyleyen İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, diğer sektörlere kıyasla pandemi dönemini iyi geçirdiklerini sözlerine ekledi. Türkiye’nin avantajlı bir pozisyona sahip olduğunu belirten Kazım Taycı, “Navlun ücretleri ve süreleri arttığı için çevre ülkeler ihtiyaç duyduğu ürünleri en yakın nereden tedarik edebileceğine baktığında, iş gücünün ucuz olması ve hızlı olması sebebiyle Türkiye’ye çok ciddi manada ilgi ve alaka arttı. Cumhuriyet tarihinden bu yana ihracatta, bir yılda yakalanan en büyük ivmeydi. Bu yükselişin sebebi, pandemi dönemindeki konjonktürel rüzgarı arkamıza almamızdır. Kalıcı olarak yükselişe devam etmeliyiz.” dedi. Taycı; İHBİR olarak bu yılı, bir önceki yıla göre yüzde 30 büyüme elde ederek, 13 milyar dolarlık ihracatla kapatma hedefinde olduklarını söyledi.

Türkiye Uzak Doğu’nun alternatifi oldu

Dünyanın tedarikte ağırlıklı olarak Türkiye’yi tercih ettiğini belirten Taycı, “Bunun nedenleri; navlun fiyatlarının artması ve Çin’den bir konteynırın 30-35 günde gelirken şimdi 50 günde geliyor olması. Türkiye, Uzak Doğu’nun alternatifi oldu. Gıda sektöründe özellikle hububat bakliyat ve yağlı tohumlarda yüksek ithalatçı olmamız tamamen ihracata yönelik. İthal etmekte olduğumuz gıda ürünlerinin çok büyük bir bölümü ihraç etmek için kullanılıyor. Katma değer yaratıyoruz orada. Kamuoyunda tarım ülkesi olmadığımız algısı var. Bu doğru değil. Tarımla ilgili çok fazla teşvik kalemi var. Bununla birlikte çok fazla bürokrasi var. Otoritenin bu teşvikleri, tek teşvik çatısı altında toplayıp sadeleştirmesini istiyoruz. Bu şekilde suistimallerin de önüne geçilir. Bu şekilde teşvik direkt üreticinin cebine gider. Çiftçiyi daha fazla verimliliğe itecek.” dedi.

Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Eski
Yeni Oy
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Search