Türkiye’nin startup yatırımlarında rekor büyüme: 2024’te 331’e yükseldi

Türkiye Startup Yatırımları raporuna göre, 2023 yılında 297 olan işlem sayısı, 2024 yılı itibarıyla 331’e yükseldi. Aynı dönemde, açıklanan işlem hacmi ise 497 milyon dolardan 2,6 milyar dolara çıkarak büyük bir artış gösterdi. Küresel ölçekte ise startup yatırımlarıyla ilgili işlem sayısı yüzde 6 oranında bir düşüş yaşarken, işlem hacmi yüzde 7 artarak 368 milyar doları geçti.

KPMG Türkiye ve 212 iş birliğiyle hazırlanan 2024 yılı “Türkiye Startup Yatırımları” raporu, Türkiye’deki girişim sermayesi piyasasında büyümeyi ortaya koydu. 2023’te 297 işlemle başlayan yıl, 2024’te tam 331 işleme ulaşırken, işlem hacminde ise bir artış yaşanırken, 497 milyon dolardan 2,6 milyar dolara çıktı.

Hem işlem sayısında hem de işlem hacminde önemli bir sıçrama yaşandığını ortaya koydu

KPMG Türkiye ve 212 iş birliğiyle hazırlanan rapor, Türkiye’deki startup yatırımlarında hem işlem sayısında hem de işlem hacminde önemli bir sıçrama yaşandığını ortaya koydu. 2023’te 297 olan işlem sayısı, 2024’te 331’e ulaşırken, işlem hacmi ise tam 2,6 milyar dolara çıkarak büyük bir artış gösterdi.

Küresel çapta, işlem sayısındaki hafif azalmaya rağmen, yatırımların hacmindeki artış dikkat çekici! İşlem hacmi yüzde 7 artarak 368,3 milyar dolara ulaşırken, Türkiye de bu gelişmeye paralel olarak küresel ekosistemde önemli bir yer edindi. Özge İlhan Acar, globaldeki belirsizliklere dikkat çekerken, Türkiye’nin ise rekor seviyelerde bir büyüme gösterdiğini vurguladı.

2024’te Türkiye girişim ekosistemini şekillendiren başlıca olaylardan biri

Hepsiburada’nın Kazakistan merkezli Kaspi.kz’ye 1,1 milyar dolara satılması, 2024’te Türkiye girişim ekosistemini şekillendiren başlıca olaylardan biriydi. Bu işlem dışında da Türkiye’deki artış 1 milyar dolar seviyelerine ulaştı. Ali Karabey ise, Türkiye’nin startup ekosisteminde bir dönüm noktası yaşandığını belirtti ve sektördeki büyük işlemlerin Türkiye’nin küresel fırsatlar için daha güçlü adımlar attığını gösterdiğini söyledi.

Fintech sektörü, Türkiye’de işlem sayısında liderliğini sürdürürken, pazaryeri sektörü de yatırımcıların ilgisini topladı. Hepsiburada’nın devri ve Insider’ın aldığı büyük yatırımlar, Türkiye’nin globaldeki potansiyelini pekiştirdi. Yurt dışında da hareketlilik arttı; BAE merkezli NEOPAY’in Türk fintech şirketi Dgpays tarafından 250 milyon dolara satın alınması, Türkiye’nin fintech gücünü gösteren önemli bir hamleydi.

Yatırımların büyük bir kısmı, satın almalar ve ileri aşama yatırımlar tarafından şekillenirken, Türkiye’nin girişimcilik ekosistemi, gelecekte daha geniş bir etki yaratacak şekilde büyümeye devam ediyor.





Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Eski
Yeni Oy
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Search