Murat Ülker soyadlarını neden değiştirdiklerini açıkladı

Türkiye’nin en zengin iş insanlarından biri olan ve 5,1 milyar dolarlık servete sahip olan Murat Ülker, soyadlarının geçmişine dair bir bilgi verdi Daha önce Berksan olan aile soyadlarının “Ülker” olarak değiştirilmesine değinen Ülker, bu değişikliğin hikâyesini aktardı.

Murat Ülker, soyadı değişikliğinin aile içinde alınan bir karar olduğunu ve bu değişikliğin zamanla marka haline gelerek bütünleştiklerini söyledi. Ülker Markasının, bugün sadece Türkiye’de değil, uluslararası alanda da tanınan bir değer taşıdığını vurgulayan Ülker, bu soyadının kendileri için özel anlam taşıdığının altını çizdi.

Forbes Dergisi tarafından 5.1 milyar dolarlık servetiyle Türkiye’nin en zengin iş insanı olarak gösterilen Murat Ülker, LinkedIn platformunda takipçilerinden gelen soruları yanıtladı. Ülker’in açıklamaları, iş dünyası kadar ailesine dair detayları da içerdi.

Ailemiz, Kırım’da ‘Devletler Sülalesi’ diye anılıyor

Soyadlarının Berksan’dan Ülker’e nasıl değiştiği sorulan Murat Ülker, bu soruya aile kökenlerine dair dikkat çeken bir yanıt verdi. Kırım’daki köklerini anlatan iş insanı, “Ailemiz, Kırım’da ‘Devletler Sülalesi’ diye anılıyor. ‘Devlet’, dedemiz Hacı İslam Efendi’nin aile lakabıydı; buna soyadı da diyebilirsiniz,” dedi. Ayrıca Kanuni Sultan Süleyman’ın ünlü özdeyişine atıfta bulunarak, “Bu ‘devlet’, Kanuni’nin ‘Olmaya devlet cihanda, bir nefes sıhhat gibi’ sözündeki anlamıyla kullanılıyor” dedi.

Ülker sözlerine şöyle devam etti:

Yeni Soyadı Kanunu’yla birlikte bir soyadı almaları gerekmiş

1929’da Kırım’dan göç eden ailemizin Türkiye’de yeni Soyadı Kanunu’yla birlikte bir soyadı almaları gerekmiş. Dedemin adı İslam. Kırım’daki aile lakabını alırsa, bu defa “İslam Devlet” olacak. Ondan vazgeçmiş. Tekrar düşünmüşler, taşınmışlar, “Berksan” soyadında karar kılmışlar.

Amcam ile babam bir bisküvi imalathanesi satın almışlar

Aradan uzun yıllar geçtikten sonra, bilindiği gibi amcam ile babam bir bisküvi imalathanesi satın almışlar. İmalathanenin adı “Üçyıldız Bisküvileri” imiş. Bu işyerini satan kişi, son anda markasını vermekten vazgeçince, “Ülker” ismini bulmuşlar.

Müşterilerimiz, markamızı, soyadı zannetmişler

“Ülker Bisküvileri” piyasaya çıktıktan bir süre sonra, müşterilerden firmaya sipariş mektupları gelmeye başlamış? Zarfların üzerinde de, “Asım Ülker” veya “Sabri Ülker” isimleri yer alıyormuş. Yani, müşterilerimiz, markamızı, soyadı zannetmişler. Babamdan işitmiştim; görüştüğü yabancılar da kendisine “Mr. Ülker” diye hitap ediyorlarmış. Aile büyüklerimiz, bu gelişmeler üzerine düşünmüş, taşınmış, “Soyadımızı, herkesin bildiği, kendiliğinden oluşan ‘Ülker’ ismine çevirelim” demişler.


Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Eski
Yeni Oy
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Search