Ege Denizi’nde deprem fırtınası, uzman isim açıkladı: Bölgede tsunami riski bulunuyor mu?

Yunanistan’ın Santorini Adası çevresindeki sismik hareketlilik, Ege Denizi’nde adeta bir deprem maratonuna dönüşmüş durumda. 26 Ocak’tan bu yana toplamda 750’yi aşan deprem, bölgeyi beşik gibi sallamayı sürdürüyor. Yaşanan deprem sonrası tsunami olasılığı da merak konusu oldu. Ege Denizi’nde yaşanan deprem hakkında TCLira’ya konuşan Prof. Dr. Şerif Barış, bu depremlerin artçı deprem fırtınasının devamı olduğunu belirtirken, “Tsunami olması için çok büyük bir deprem olması gerekiyor. Bu tarz depremlerin belirli bir büyüklükten sonra yavaşlayıp sönmesini bekleriz” ifadelerini kullandı.

TCLira.com Özel/Kemal Arda Ayvalıoğlu

Yunanistan’ın Santorini Adası çevresindeki deprem fırtınası yaklaşık 150 kilometre mesafedeki Türkiye’de de yakından takip ediliyor. Ada çevresinde 28 Ocak – 3 Şubat tarihleri arasında 500’den fazla deprem yaşandı. 4 Şubat tarihindeki sarsıntıların bazıları İzmir’den de hissedilirken, uzmanlar burada şiddetli bir depremin tsunami tehlikesi yaratabileceğini söylüyor.

“Bu depremlerin belirli bir büyüklükten sonra yavaşlayıp sönmesini bekleriz”

Ege Denizi’nde peş peşe yaşanan depremleri TCLira’ya değerlendiren Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, “Ege Denizi’nde yaşanan bu depremler, artçı deprem fırtınasının bir devamıdır. Bölgede yüksek şiddetli bir deprem olursa elbette tsunami olasılığı bulunmaktadır. Ancak mutlaka tsunami olacak diye bir şey söyleyemiyoruz. Bunun için çok büyük bir deprem olması gerekiyor. Bu depremlerin belirli bir büyüklükten sonra yavaşlayıp sönmesini bekleriz. Deprem fırtınaları volkanik bir aktivite değildir. Ege Denizi’nde yaşanan sarsıntıların tamamen tektonik olduğuna dair Yunan meslektaşlarımın bir çalışması var. İlerisi için şu an bir şey söylemek mümkün değil” diye konuştu.

Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Eski
Yeni Oy
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Search