Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ocak ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre, Ocak ayında enflasyon aylık %5,03, yıllık %42,12 oldu. Verilerin belli olmasının ardından ekonomistlerden dikkat çeken açıklamalar geldi.
TÜİK, 2025 yılının ilk enflasyon verilerini paylaştı. TÜİK tarafından açıklanan verilerine göre enflasyon, yıllık yüzde 42,12, aylık yüzde 5,03 olarak gerçekleşti. Yurt içi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ise ocak ayında yüzde 3,06, yıllık bazda ise yüzde 27,20 artış gösterdi. Enflasyonda yıllık bazda en yüksek artış yüzde 99,93 ile eğitimde yaşandı.
Prof. Dr. Cem Başlevent: “3 Mart’ta şubat enflasyonu yüzde 3 çıkarsa yıllık enflasyon yüzde 40’a iner”
TÜİK’in ocak ayı enflasyonu verilerini açıklamasının ardından sosyal medya hesabından açıklama yapan Prof. Dr. Cem Başlevent, “3 Mart’ta şubat enflasyonu yüzde 3 çıkarsa yıllık enflasyon yüzde 40’a iner. 6 Mart’ta TCMB politika faizini yüzde 45’ten yüzde 40’a indirebilir” dedi.
3 Mart’ta şubat enflasyonu yüzde 3 çıkarsa yıllık enflasyon yüzde 40'a iner.
— Cem Başlevent (@cbaslevent) February 3, 2025
6 Mart'ta TCMB politika faizini yüzde 45'ten yüzde 40'a indirebilir. https://t.co/3Qslj1hdKD
Prof. Dr. Hakan Kara: “Resmi tahminin tutması neredeyse imkansız”
Prof. Dr. Hakan Kara, TÜİK verilerine ilişkin şu açıklamayı yaptı:
“Ocak aylık enflasyonunun %5,03 olması, Şubat’ta %3,8 civarında bir enflasyon gelebileceğini gösteriyor. Bu durumda, yıllık %21 resmi tahminin tutması için, enflasyonun kalan 10 ayda aylık ortalama %1 olması gerekiyor. Neredeyse imkansız.”
Ocak aylık enflasyonunun %5,03 olması, Şubat’ta %3,8 civarında bir enflasyon gelebileceğini gösteriyor.
— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) February 3, 2025
Bu durumda, yıllık %21 resmi tahminin tutması için, enflasyonun kalan 10 ayda aylık ortalama %1 olması gerekiyor.
Neredeyse imkansız.
Prof. Dr. Bilge Yılmaz: “2025’teki yüzde 21’lik enflasyon hedefinin tutması için TÜİK mucizesi bile yetmeyecek”
Ekonomi yönetimi ile Merkez Bankası’nın politikalarının yanlış olduğunu ve açıklanan hedeflerin hayalden öteye geçmediğinin bir ayda ortaya çıktığını vurgulayan Prof. Dr. Bilge Yılmaz, “Yoksullaşma ve alım gücündeki düşüş son derece yıkıcı, vatandaşın dayanacak nefesi kalmadı. Bakan Mehmet Şimşek ise “işler iyi gidiyor” ve “başarıyoruz” mesajlarına devam ediyor. Bu durum endişelerimi artırıyor. Anlaşılan o ki, ülkemizi daha zor günler bekliyor. Asgari ücretli ilk aydan açlık sınırının altında kaldı. TEPAV 10 yılın en yüksek Ocak ayı gıda enflasyonunu açıkladı. TÜİK bile aylık enflasyonu yüzde 5 buldu. 2025’teki yüzde 21’lik enflasyon hedefinin tutması için TÜİK mucizesi bile yetmeyecek. Trump ile başlayan yeni dönemi, enflasyon dinamiklerini ve artan siyasi gerginliğin yarattığı riskleri okuyamayan mevcut yönetimin başarı şansı yoktur” diye konuştu.
Ekonomi yönetimi ile Merkez Bankası’nın politikalarının yanlış olduğu ve açıklanan hedeflerin hayalden öteye geçmediği bir ayda ortaya çıktı. Yoksullaşma ve alım gücündeki düşüş son derece yıkıcı, vatandaşın dayanacak nefesi kalmadı. Bakan Mehmet Şimşek ise “işler iyi gidiyor” ve…
— Bilge Yılmaz (@ProfBilgeYilmaz) February 3, 2025
Prof. Dr. Öner Günçavdı: “Yüzde 21’lik beklentinin gerçekleşmesi için izleyen 11 ayda Yüzde 1,3 enflasyon hedefini yakalamak gerekiyor”
Prof. Dr. Öner Günçavdı enflasyon verilerine ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
Ocak aylarında genelde enflasyon yüksek çıkar. Bu doğru. Ama Ocak ve Şubatta gerçekleşecek aylık yüksek enflasyon rakamları geri kalan aylarda elde edilmesi gereken aylık enflasyon oranlarının yıllık hedeflere ulaşabilmek için daha da düşük olmasını zorunlu kılar.
Sayın bakan Ocak ayı enflasyon rakamını geçmişe bakarak olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyor. Ama ücret artışlarını yaparken biz geçmişi geçmişte bıraktık. Onun yerine geleceğe bakmamızı bizzat kendisi söyledi. Buna göre beklenen enflasyon oranın önemine dikkat çekti.
Ocak ayı rakamı açıklandıktan sonra %21’lik beklentinin gerçekleşmesi için izleyen 11 ayda %1,3 enflasyon hedefini yakalamak gerekiyor. %25’lik beklenti için ise bu oran %1,6. Bence bu iki oranı da tutturma olanağı kayboldu. Bu da bardağın boş tarafı!
Ocak aylarında genelde enflasyon yüksek çıkar.
— Õner Günçavdı (@onerguncavdi) February 3, 2025
Bu doğru.
Ama Ocak ve Şubatta gerçekleşecek aylık yüksek enflasyon rakamları geri kalan aylarda elde edilmesi gereken aylık enflasyon oranlarının yıllık hedeflere ulaşabilmek için daha da düşük olmasını zorunlu kılar.
Prof. Dr. Fatih Özatay: “Bundan sonra ortalama aylık enflasyonların %1,3 olması gerekiyor”
Prof. Dr. Fatih Özatay TÜİK’in ocak ayı enflasyon verilerine ilişkin “Ocak enflasyonu beklenenin üzerinde: %5 Yılsonu %21 hedefinin tutması için bundan sonra ortalama aylık enflasyonların %1,3 olması gerekiyor. %26 için ise aylık %1,67 gerekiyor. 2025 sonunda %21 çok zor; %28-30 arasında kalırsa sevineceğiz” dedi.
Ocak enflasyonu beklenenin üzerinde: %5
— Fatih Özatay (@OzatayFatih) February 3, 2025
Yılsonu %21 hedefinin tutması için bundan sonra ortalama aylık enflasyonların %1,3 olması gerekiyor.
%26 için ise aylık %1,67 gerekiyor.
2025 sonunda %21 çok zor; %28-30 arasında kalırsa sevineceğiz. pic.twitter.com/XyY7kvUqa5
Prof. Dr. Serap Durusoy: “Bu gidişle yıl sonu tahmini olan yüzde 21’i tutturmak zor”
Prof. Dr. Serap Durusoy, TÜİK’in yıl sonu tahminlerini tutturmasının zor olduğunu belirterek şunları dile getirdi:
“TÜİK Ocak: %5,03 Yıllık: %42,12 olarak açıkladı. Beklentilerin üzerinde geldi. Beklenti aylık yüzde 4,33 iken yıllık yüzde 41,25’di.Üstelik tüketim davranışı, ocak ayındaki yüksek enflasyon beklentisinden dolayı aralık ayına çekilmişti. Bu gidişle yıl sonu tahmini olan yüzde 21 tutturmak zor.”
TÜİK Ocak: %5,03
— Prof.Dr.Serap Durusoy (@serapdurusoy) February 3, 2025
Yıllık: %42,12 olarak açıkladı.Beklentilerin uzerinde geldi.Beklenti aylik 4,33 iken yıllık 41,25'di.Üstelik tüketim davranışı Ocak ayındaki yuksek enflasyon beklentisiden dolayı Aralik ayına çekilmişti.
Bu gidişle yil sonu tahmini olanyuzde 21 tutturamak zor.
Prof. Dr. Şenol Babuşçu: “Üç kurum önemli seviyede ayrıştı”
Prof. Dr. Şenol Babuşcu, ENAG, İTO ve TÜİK arasındaki farkları vurgularken, “2025 yılı enflasyon hesaplaması yapan 3 kurumda TÜİK (yüzde 5,03) ve İTO’da (yüzde 5,16) yakınlaşırken, ENAG (yüzde 8,22) önemli seviyede ayrıştı” dedi.
2025 yılı enflasyon hesaplaması yapan 3 kurumda TÜİK (%5,03) ve İTO’da (%5,16) yakınlaşırken, ENAG (%8,22) önemli seviyede ayrıştı. pic.twitter.com/VyHAuAYbTp
— Şenol Babuşcu (@senolbabuscu) February 3, 2025
Dr. Barış Esen: “Yıllıkta düştü mü düştü”
Dr. Barış Esen, Türkiye’de Enflasyon ocak ayında aylık bazda % 5 arttığını belirtirken, “Bu AYLIK dünyadaki bir çok ülkenin YILLIK enflasyonun 2 katı.. Bizim yıllık artış % 42.. Yıllıkta düştü mü düştü…” diye belirtti.
Türkiye’de Enflasyon ocak ayında aylık bazda % 5 arttı. Bu AYLIK dünyadaki bir çok ülkenin YILLIK enflasyonun 2 katı.. Bizim yıllık artış % 42.. Yıllıkta düştü mü düştü …
— Dr. Barış Esen (@barisesen) February 3, 2025
Ekonomist Murat Sağman: “Merkez Bankası 6 Mart’ta faiz indirimine ara vermeyi düşünecektir”
TÜİK, Ocak 2025 enflasyonunu aylık yüzde 5,03, yıllık yüzde 42,12 olarak açıkladığını söyleyen Sağman, “Aynı ayın aynı enflasyonunu ENAG aylık yüzde 8,22, yıllık yüzde 81,01, İTO aylık yüzde 5,16 yıllık yüzde 48,40 olarak açıkladı. Bu enflasyon verilerine bakarak, şubatta bir enflasyon mucizesi olmazsa hele stopaj artışı sonrası Merkez Bankası 6 Mart’ta faiz indirimine ara vermeyi düşünecektir” ifadelerini kullandı.
Tüik Ocak 2025 enflasyonunu aylık yüzde 5,03, yıılık yüzde 42,12 olarak açıkladı. Aynı ayın aynı enflasyonunu Enag aylık yüzde 8,22, yıllık yüzde 81,01, İto aylık yüzde 5,16 yıllık yüzde 48,40 olarak açıkladı. Bu enflasyon verilerine bakarak, şubat’da bir enflasyon mucizesi…
— Murat Sagman (@muratsagman) February 3, 2025
Ekonomist Tunç Şatıroğlu: “Olmayan faiz lobisini bahane ederek daha da fazla faiz indirimi isteyeceklerini düşünüyorum”
Ekonomist Tunç Şatıroğlu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada TÜİK verilerine ilişkin şunları belirtti:
“Ocak ayı TÜİK enflasyonu %5,03 oldu ve 135 ülkenin yıllık enflasyonundan fazla geldi. Elbette bunun bizim enflasyon lobisini kesmeyeceğini, olmayan faiz lobisini bahane ederek daha da fazla faiz indirimi isteyeceklerini ve de istediklerini söke söke alacaklarını düşünüyorum.”
Ocak ayı TÜİK enflasyonu %5,03 oldu ve 135 ülkenin yıllık enflasyonundan fazla geldi.
— Tunç Şatıroğlu (@TuncSatiroglu) February 3, 2025
Elbette bunun bizim enflasyon lobisini kesmeyeceğini, olmayan faiz lobisini bahane ederek daha da fazla faiz indirimi isteyeceklerini ve de istediklerini söke söke alacaklarını düşünüyorum.
Finansal Piyasalar Uzmanı İris Cibre: “Ben buna başarı diyemiyorum üzgünüm”
Finansal Piyasalar Uzmanı İris Cibre, TÜİK verilerine ilişkin yaptığı açıklamada, “Manşet beklentim dahilinde geldi, aynı zamanda MB’nin de beklentisi dahilinde Hizmetler kalemi yine çok yüksek. Lokanta ve otel 6,5%, diğer hizmetler 16,72%, kira kontrat yenileme dönemi olduğundan 8,66% Mallar ise, enerji hariç, daha ılımlı gelmiş, 2,69% Gıda 3,88% Fakat, Ocak’tır mevsimselliktir falan filan ok de; dezenflasyonist sürece hala girilememiş olması artık can sıkıyor. Ben buna başarı diyemiyorum üzgünüm” diye belirtti.
Manşet beklentim dahilinde geldi, aynı zamanda MB'nin de beklentisi dahilinde
— İris Cibre 🐦 (@iriscibre) February 3, 2025
Hizmetler kalemi yine çok yüksek
Lokanta ve otel 6,5%, diğer hizmetler 16,72%, kira kontrat yenileme dönemi olduğundan 8,66%
Mallar ise, enerji hariç, daha ılımlı gelmiş, 2,69%
Gıda 3,88%
Fakat,… https://t.co/5NPryRsz4P pic.twitter.com/sm2NHZunZe
İktisatçı Mahfi Eğilmez: “12 aylık enflasyon baz etkisiyle düşecek, kamu israfında en ufak bir azalma yok”
İktisatçı Mahfi Eğilmez de verilere ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:
Ocak ayı enflasyonu % 5,03, yıllık enflasyon % 42,12 olarak açıklandı. Geçen yıl Ocak ayı enflasyonu % 6,7 olduğu için bu Ocak’ta yapılan yüksek zamlara karşın enflasyon baz etkisiyle düştü. Ocak başında ücretleri artırdıktan sonra peş peşe zamları yapmak ve verilen ücret artışlarını bir ayda geri almak adet oldu. Bunun sonucunda ocak ayı enflasyonu yüksek çıkıyor ama bir önceki ocak ayının enflasyonuna göre düşük ayarlandığından baz etkisiyle 12 aylık enflasyon düşmüş oluyor. Gelecek yıl başında da böyle olacak. Gelecek ocakta zamları, enflasyonu % 4 artıracak şekilde yapınca yine baz etkisiyle düşmüş görünecek. Önümüzdeki üç ayda aylık enflasyon % 3 ve altında geldiği sürece (ki gelmesi için zamlar ocakta yapıldı) 12 aylık enflasyon baz etkisiyle düşecek. Kamu israfında en ufak bir azalma yok.
Ocak ayı enflasyonu % 5,03, yıllık enflasyon % 42,12 olarak açıklandı. Geçen yıl Ocak ayı enflasyonu % 6,7 olduğu için bu Ocak'ta yapılan yüksek zamlara karşın enflasyon baz etkisiyle düştü. Ocak başında ücretleri artırdıktan sonra peş peşe zamları yapmak ve verilen ücret…
— Mahfi Eğilmez (@mahfiegilmez) February 3, 2025