Borsada satıcılı seyir sürecek mi?

Ziraat Yatırım, BIST100’de dün dar bantta işlem görüldüğünü ve kapanışa doğru düşüşün hızlandığını belirtti. Endeksi en çok baskılayan hisseler AKBNK, THYAO ve YKBNK olurken, bankacılık endeksindeki (XBANK) %2,1’lik düşüş dikkat çekti. Ziraat Yatırım’ın raporuna göre BIST100’ün bugüne hafif satıcılı bir görüntüyle başlaması bekleniliyor.

Ziraat Yatırım, ABD vadelilerinde kısmi yükseliş olduğunu bildirerek şu analizleri duyurdu:

“Dün 9.972 – 10.095 seviyeleri arasında hareket eden BIST100 günü 9.972 noktasından kapattı. Günlük düşüş de %1,1 olarak gerçekleşti. Gün içerisinde dar bir aralıkta sınırlı hareketler sergileyen endekste kapanışa doğru düşüş derinleşti. BIST100’de 68 hisse günü ekside tamamladı. Puan bazlı endeksi en fazla baskılayan hisseler olarak AKBNK, THYAO ve YKBNK öne çıkarken; ASELS, TAVHL ve TKFEN ise puan bazlı düşüşü sınırlamaya çalışan hisseler oldu. Öte yandan, Bankacılık endeksi (XBANK) %2,1 oranında gerileyerek düşüşte başı çekti. BIST100’ün bugüne hafif satıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Yurtdışında ise dün ABD’den iyi gelen veriler takip edildi.

Fed’e yönelik faiz indirim beklentileri hafif ötelendi

Kasım ayında iş açılışlarının beklenmedik şekilde artması ve hizmetler sektöründe faaliyetlerin iyi seyrettiğine dair veriler sonrasında Fed’e yönelik faiz indirim beklentileri hafif ötelendi. Buna göre piyasalar Fed’den ilk faiz indirimini haziran yerine temmuz ayında bekliyor. Veri sonrasında ABD borsaları günü ekside kapattı. Nvidia hisselerinin de sert gerilediği ortamda Nasdaq %1,9 oranında değer kaybederek düşüşe öncülük etti. ABD 10 yıllık tahvil faizi ise %4,70 ile Nisan 2024’den beri en yüksek seviyesine kadar yükseldi. Dolar Endeksi (DXY) de tekrar toparlanma gösterdi. Bugünkü veri takviminde ise ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ile ADP özel sektör istihdam verisi öne çıkıyor. TSİ 22’de de FOMC toplantı tutanakları yayımlanacak. Bu sabahki fiyatlamalara bakıldığında, ABD vadelilerinde kısmi yükseliş var. Diğer yandan, Japonya Hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,6 oranında geriliyor. Dolar’da ise dirençli görüntü korunuyor.

ABD tarafında, ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal verecek olan ISM imalat dışı aralık ayı verisi takip edildi. Aralık ayı ISM imalat dışı endeksi, firmaların yeni siparişlerindeki artışın etkisiyle 52,1’den 54,1 seviyesine beklentilerin üzerinde yükselerek imalat dışı sektörlerde büyümenin hızlandığına işaret etti, bununla birlikte son altı ayda büyüme bölgesindeki seyrini sürdürdü.

Firmaların iş gücü talebinin kısmi arttığına işaret etti

ABD’de istihdam piyasası verilerinden, kasım ayı JOLTS açılan iş sayısı verisi izlendi. Ekim ayı JOLTS açılan iş sayısı verisi, 7,84 milyondan 8,10 milyon seviyesine yükselişle beklentilerin üzerinde artış kaydederek son altı ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti ve böylece firmaların iş gücü talebinin kısmi arttığına işaret etti.

ABD’de kasım ayı dış ticaret dengesi verisi açıklandı. Kasım ayında aylık bazda dış ticaret açığı, 73,6 milyar USD’den 78,2 milyar USD seviyesine yükselmekle birlikte, beklentilerin (78,3 milyar USD) hafif altında gerçekleşti. Kasım ayında aylık bazda ithalat %3,4 artışla 339,9 milyar USD’den 351,6 milyar USD seviyesine yükseldi ve Mart 2022’den bu yana en yüksek düzeye ulaştı. İhracat ise %2,7 oranında artışla 266,3 milyar USD’den 273,4 milyar USD seviyesine yükseldi ve tarihi rekor seviyede kaydedildi.

Avrupa tarafında, ECB’nin para politikasına yön verecek olan verilerden, Euro Bölgesi’nde aralık ayına ilişkin öncü TÜFE verileri takip edildi. Euro Bölgesi’nde manşet TÜFE, aylık bazda kasım ayında %0,3 oranında düşüşün ardından, aralık ayında beklentilerle uyumlu olarak %0,4 oranında artış kaydetti ve son sekiz ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Yıllık bazda ise manşet TÜFE aralık ayında beklentilerle uyumlu olarak %2,2’den %2,4 seviyesine hafif yükselerek son beş ayın en yüksek seviyesinde kaydedildi ve son üç ayda ECB’nin hedefi olan %2 seviyesinin üzerinde gerçekleşti. Bölgede çekirdek TÜFE ise, yıllık bazda aralık ayında bir önceki aya benzer şekilde ve beklentilerle uyumlu olarak %2,7 seviyesinde gerçekleşti ve böylece son sekiz ayın en düşük seviyesinde seyretti.

Para politikasına ve faiz patikasına ilişkin daha fazla ipucu aranacak

ABD tarafında, piyasaların odak noktasında, TSİ 22’de Fed’in aralık ayı FOMC toplantı tutanaklarının yayımlanması olacak. Fed, aralık ayı toplantısında federal fonlama faiz aralığını beklentilerle uyumlu olarak 25 baz puan indirimle %4,50-%4,75 bandından %4,25-%4,50 bandına çekmişti. Böylece Fed, bu yıl eylül ayındaki 50 baz puanlık faiz indiriminin ve kasım ayındaki 25 baz puanlık faiz indiriminin ardından üçüncü kez faiz indirimine gitmişti. Ayrıca Fed’in yeni makroekonomik projeksiyonları da yayımlanmıştı. Buna göre, Fed federal fon faiz oranına ilişkin medyan tahminler, gelecek üç yıl için yukarı yönlü revize edilmişti. Buna göre, 2025 ve 2026 yıllarında 50’şer baz puanlık indirim beklentisi oluşurken, 2027 yılında ise 25 baz puanlık faiz indirimi beklenmekteydi. Böylece gelecek üç yılda toplam 125 baz puanlık faiz indirimi öngörülmekteydi. Eylül ayı projeksiyonlarında ise, 2025 yılında 100 baz puanlık indirim, 2026 yılında 50 baz puanlık indirim ve 2027 yılında ise faizlerde yatay seyir olmak üzere gelecek iki yılda toplam 150 baz puanlık faiz indirimi beklenmekteydi. Böylece, gelecek üç yılda eylül ayı projeksiyonlarına göre daha az miktarda faiz indirimi öngörülmüştü. Fed Başkanı Powell ise, toplantının ardından yaptığı konuşmada, önümüzdeki süreçte faiz değişikliklerini değerlendirmek için daha temkinli olabileceklerini, enflasyon tarafındaki riskleri ve belirsizliği yüksek gördüklerini ve belirsizlik yüksek olduğunda biraz daha yavaş ilerlendiğini vurgulamıştı. Bu kapsamda, Fed’in aralık ayı toplantısında gevşeme döngüsünün yavaşlayabileceğine yönelik sinyal vermesinin ardından bugün yayımlanacak tutanaklarda para politikasına ve faiz patikasına ilişkin daha fazla ipucu aranacak.

Özel sektör istihdam seviyesinin yavaşlaması bekleniyor

ABD’de istihdam piyasası verilerinden, aralık ayı ADP özel sektör istihdam verisi TSİ 16.15’te takip edilecek. Kasım ayında ADP özel sektör istihdam artışı, aylık bazda 184 bin kişi seviyesinden 146 bin kişi seviyesine beklentilerin üzerinde gerileyerek son üç ayın en düşük seviyesinde kaydedilmişti, beklentiler ise özel sektör istihdam artışının kasımda 150 bin kişi seviyesine yavaşlaması yönündeydi. Bunun yanında bir önceki ayın verisi de 233 bin kişiden 184 bin kişi seviyesine aşağı yönlü revize edilmişti. Aralıkta ise özel sektör istihdam artışının 146 bin kişi seviyesinden 140 bin kişi seviyesine yavaşlaması bekleniyor.

ABD’de istihdam piyasası verilerinden, 4 Ocak haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi TSİ 16.30’da takip edilecek

Avrupa tarafında, Almanya’da üretimin seyrine ilişkin olarak kasım ayına ilişkin fabrika siparişleri verisi TSİ 10’da takip edilecek. Kasımda fabrika siparişlerinin aylık bazda %0,2 gerileyerek düşüşünü sürdürmesi bekleniyor.

Avrupa Piyasaları: Euro Bölgesi TÜFE Verileri Takip Edildi

Euro Bölgesi’nde aralık ayına ilişkin tüketici güveni nihai verisi TSİ 18’de takip edilecek. 
Euro Bölgesi’nde kasım ayı ÜFE verileri TSİ 13’te takip edilecek. Kasımda  aylık bazda ÜFE’nin %1,5 oranında artış kaydetmesi ve yıllık bazda düşüş hızının %3,2’den %1,4 seviyesine yavaşlaması bekleniyor.

Yurt içinde ise, TSİ 17.30’da Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından aralık ayı Hazine nakit dengesi verisi yayımlanacak. Hazine nakit dengesi, kasım ayında 62,2 milyar TL açık vermişti, ekim ayında ise 167,4 milyar TL açık vermişti, böylece yılın ilk on bir ayında toplam 1,765 trilyon TL’lik açık oluşmuştu. 12 aylık kümülatif bazda nakit açığı ise ekim ayındaki 1,805 trilyon TL’den kasım ayında 1,963 trilyon TL’ye, GSYH’a oranı ise %4,60’tan %5,01’e yükselmişti.

Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Eski
Yeni Oy
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Search