Hazine ve Maliye Bakanlığı özellikle sosyal medya üzerinden yaygınlaşan yaşam koçluğu, mentörlük, meditasyon ve terapi gibi hizmetlerden gelir elde edenlere yönelik vergi denetimlerine hız verildiğini duyurdu. Bakan Şimşek, vergilendirilmemiş bir alan ve hizmet kolu bırakmama gayesiyle çalışmalarını yürüttüklerini söyledi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, internet üzerinden bireysel danışmanlık, koçluk, theta healing, meditasyon gibi faaliyetlerle gelir elde eden ancak bu kazançları beyan etmeyenlere yönelik denetimlerini yoğunlaştırdı.
Şimşek, vergilendirilmemiş hiçbir alan bırakmama kararlılığında olduklarını ifade etti.
Bankalar yüzde 15 gelir vergisi kesintisi yapıyor
Sosyal medya üzerinden kazanç sağlayanlar için daha önce kolay vergilendirme yöntemi devreye alınmıştı. Bu yönteme göre, kazanç sahiplerinin istisna belgesi alarak bankada özel bir hesap açmaları gerekiyor. Bankalar, bu hesaplara yatırılan paralardan yüzde 15 gelir vergisi kesintisi yapıyor. Eğer gelir 3 milyon lirayı aşmazsa, bu kesinti nihai vergi olarak kabul ediliyor.
Bu yılın başından itibaren de internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden bireysel kurs, eğitim ve ürün tanıtımı gibi hizmetlerden elde edilen kazançlar için kolay vergileme yöntemi geliştirilmişti.
Getirilen yönteme göre, bu mecralardan gelir elde edenlerin vergi dairesinden bir istisna belgesi alarak bankada hesap açması gerekiyor. Bu hesaplara yatırılan paralardan bankalarca yüzde 15 gelir vergisi tevkifatı yapılıyor ve yıl içinde bu faaliyetlerden elde edilen gelir 2024 yılı için 3 milyon lirayı aşmadığı sürece tevkifat, nihai vergi oluyor. Kazançlar 3 milyon lirayı aşıyorsa yıllık beyanname veriliyor.
Kayıt dışı kazancını beyan eden mükellefler daha az ceza ödeyecek
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergilendirilmemiş bir alan ve hizmet kolu bırakmama gayesiyle çalışmalarını yürüttüklerini söyledi.
Bir yandan vergi bilincinin ve uyumunun artırılması için adımlar atarken diğer yandan kayıt dışılıkla mücadelede denetimlerin devam edeceğini belirten Şimşek, vergilemede adaleti ve etkinliği artırmanın temel ilke olduğunu ifade etti.
Şimşek, şu değerlendirmede bulundu:
“Bu denetimlerde kayıt dışı kazanç elde eden mükellefler izaha davet edilmeye başlandı. Vergi gelirlerinde sağlanan iyileşmeyi vatandaşlarımızın refahı ve ülkemizin istikrarı için verimli alanlara yönlendireceğiz. İzaha davet sürecinde uyum göstererek kayıt dışı kazancını beyan eden mükellefler daha az ceza ödeyecek, uyumsuz davranan mükellefler ise vergi incelemesine alınacak.”