Ünlü iktisatçı Mahfi Eğilmez Asgari ücrete yapılacak zam tartışmalarının hız kazandığı günlerde enflasyonla mücadele konusunda dikkat çeken mesajlar verdi. Eğilmez, enflasyonla mücadelede Türkiye’nin öncelikle kamu harcamalarını kısması gerektiğini vurguladı.
Eğilmez katıldığı Nasıl Bir Ekonomi isimli TV yayınında ekonomi gündemine ilişkin konuştu.
Aylık enflasyonda yüzde 2’nin altının görülmesinin çok kolay değil
Mahfi Eğilmez, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Enflasyon Raporu’nda Başkan Fatih Karahan’ın da vurguladığı aylık enflasyonda yüzde 2’nin altının görülmesinin çok kolay olmadığını belirtirken, baz etkilerinin de sonuna gelindiğini söyledi.
Kamu harcamaları bir kısıntı olmadan aynı hızda ilerliyor
Kamu harcamalarında bir kısıntı olmadığı ve harcamaların aynı hızda ilerlediğini dile getiren Eğilmez, maliye politikasının para politikasını desteklemediğine de vurgu yaparken, “Tek başına para politikası ve faizle çok bir yere varılamadığını gördük” şeklinde konuştu.
“ABD ya da Avrupa tek başına faizle çözebiliyor”
“ABD ya da Avrupa’da ekonomik altyapı iyi kötü olduğu için tek başına faizle çözebiliyorlar” ifadelerini kullanan Mahfi Eğilmez, Türkiye’de ekonomik altyapıda sorunlar olduğu için arada görülen 1,75 aylık enflasyonun da tesadüfen çıksa da sürekli bir yüzde 2’lik aylık enflasyonun zor olduğunu belirtti.
“Maaşla ücretle olacak iş değil”
ABD’de başkan seçilen Trump’ın kabinesinde yer almaya hazırlanan ünlü girişimci Elon Musk’ın “hükümet harcamaları enflasyon yaratıyor” açıklaması ve Japonya’da da Başbakan’ın iş insanlarına ve sendikalara yönelik “maaş zamlarının enflasyonun üstünde olması gerektiği” açıklamalarını Türkiye’deki konjonktürle birlikte değerlendiren ünlü iktisatçı, enflasyonla mücadele için “maaşla ücretle olacak iş değil” dedi ver kamu harcamalarının kısılması gerektiğini belirtti.
Bırakın yabancı yatırımcıyı yerli yatırımcı da yatırım yapmıyor
Enflasyonla mücadele konusundaki sözlerini sürdüren Eğilmez, şu ifadeleri kullandı: “İnanılmaz bir israf var, bir kere bunu kaldırmamız lazım. En üst kademeden en alt kademeye kadar, en üstlerde çok daha fazla olmak üzere korkunç bir israf var, bunu önlemek lazım. Örnek olmak için de bunu önlemek lazım. İnsanlar en yukarıya bakıyorlar, o ne harcıyorsa o da onu harcamaya çalışıyor. Gayet net bir şekilde bunu görüyoruz. İkinci olarak yapısal reformların eklenmesi lazım. Hukuku eksik olan bir ülkede enflasyonu düşüremezsiniz. Yatırım yok çünkü. Bırakın yabancı yatırımcıyı yerli yatırımcı da yatırım yapmıyor. Çünkü adaletin nereye nasıl cevap vereceğini bilmiyor. Kendisine eşit davranıp davranmayacağını göremiyor. Bunları yapmazsak biz bir yere varamayız varamıyoruz da zaten.