Tarlada sigorta devrimi: 40 milyar doları aştı

İklim değişikliği ile birlikte aşırı yağmur, yangın, yıldırım, hortum, dolu, kuraklık ve don gibi felaketlerin hem frekansı hem de şiddeti artıyor. Bu doğal afetlerin en çok vurduğu tarım sektöründe de sigortanın önemi her geçen gün artıyor. Spherical Insights & Consulting tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Küresel Tarım Sigortası pazarı 2023’te 40.24 milyar dolar oldu. 2033’e kadar da bu rakamın 69.82 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Doğal afetlerle boğuşan tarım sektöründe Tarım Sigortaları Havuzu’nun (TARSİM) kapsamı genişletilirken sigortalı sayısı da artıyor. WTW Küresel Gıda, İçecek ve Tarım Risk Raporu’na göre sektör, daha az arazi ve sert hava koşullarıyla nüfusu artan bir dünyayı beslemeye çalışıyor. 400 üst düzey karar vericiyle yapılan ankete göre büyük bir çevresel risk olarak iklim değişikliği işletmelerin yüzde 71’inin en önemli risk olarak gördüğü bir olgu haline geldi. Sel ve kuraklık gibi iklimle ilgili hava olaylarının etkisi sektör genelinde giderek daha fazla hissediliyor. İşletmelerin yıkıcı güçlere karşı dayanıklılığını artırmaya yönelik artan bir vurgu var. Gıda ve içecek şirketlerinin yüzde 47’si iş sürekliliği planlarını altı ayda bir, yüzde 31’i ise bunu üç ayda bir gözden geçiriyor.

72.5 milyar TL ödendi

Türkiye’de de 2006’dan bu yana TARSİM kapsamında 72.5 milyar TL hasar tazminatı ödemesi yapıldı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) uygulaması kapsamında gelecek yıl için üretim planlamasına konu ürünlerde yüzde 10 prim indirimine gidildiğini belirterek, “Sözleşmeli üretimde yüzde 10-15 prim indirimi uygulanacak. Su kısıtı olan ürünlerde ilave yüzde 10 prim indirimi yapıldı” dedi.

Prim indirimi yüzde 15 olacak

Yumaklı, gelecek yıl TARSİM kapsamında yapılacak yeniliklere ilişkin bilgi verdi. Tarım sigortalarının, kurulduğu günden bu yana üreticilere destek olmaya devam ettiğini vurgulayan Yumaklı, kuraklık ve sel gibi doğal afetlerin artması karşısında tarımda sürdürülebilirlik sigortanın öneminin daha arttığını söyledi. Yumaklı, söz konusu sigortaları sürekli geliştirdiklerini ifade ederek, bu yıl buğday için gelir koruma sigortasının tüm illerde uygulanmaya başlandığını anımsattı. Gelecek yıl da devlet destekli tarım sigortaları kapsamında yenilikler olacağını vurgulayan Yumaklı, şöyle konuştu: “TARSİM uygulaması kapsamında üretim planlamasına konu ürünlerde yüzde 10 prim indirimi yapıldı. Sözleşmeli üretimde yüzde 10-15 prim indirimi uygulanacak. Su kısıtı olan ürünlerde ilave yüzde 10 prim indirimi yapıldı. Köy bazlı verim sigortası devlet destek oranı yüzde 60’tan yüzde 70’e çıkarıldı. Yağlık ayçiçeği teminat kapsamına alındı. Köz bazlı verimler ortalama yüzde 16 artırıldı.”

Seralara teminat da eklendi

Yumaklı, gelir koruma sigortasında arpanın teminat kapsamına alındığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: “5. risk kategorisinde olan seralara fırtına teminatı da eklendi. Büyükbaş hayvan hayat sigortalarında, 20 ay ve üzeri dişi süt sığırlarının sigortasında, gebelikte yavru kaybı teminatı dahil edildi. Devlet prim desteği oranı yüzde 50’den yüzde 60’a çıkarıldı. Birinci derece tarımsal örgüt belgesi almaya hak kazanmış tarımsal amaçlı birlik ve kooperatiflere üye üreticilerimiz için yüzde 5 üyelik indirimi yapıldı.”

Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Eski
Yeni Oy
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Search