Yeni yılda asgari ücrete ne kadar zam yapılacak? Ekonomi yazarı Recep Erçin zam beklentisini açıkladı

Dünya Gazetesi Ekonomi Yazarı Recep Erçin TV100’de yayınlanan Günün Rotası programına konuk oldu. Türkiye’deki ekonomik gelişmeler üzerine değerlendirmelerde bulunan Erçin, yeni yılda asgari ücrete   yüzde 28 ila 30 arası zam beklediğini dile getirdi.

Yeni yıla sayılı günler kala asgari ücrete gelecek zam konusunda vatandaşların merakı artmaya devam ediyor. 2024 Yılında gelen yüzde 49’luk zam miktarının ardından 17 bin 2 TL’ye yükseltilen asgari ücret bu yıl ne kadar zamlanacak? Dünya Gazetesi Ekonomi Yazarı Recep Erçin TV100 programında asgari ücrete yönelik dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

“Bu sene enflasyonu yüzde 40-45’lerde bitireceğiz”

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücrete yapılacak zam oranı hakkında açıklamalarda bulunan Erçin, ”Asgari ücrette yüzde 28 30 arası zam bekliyorum. TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın  açıklamaları bazı mecralara yanlış yansıtıldı. Fatih Karahan’a  yüzde 25 zam beklentisi var, sizin beklentiniz nedir? Diye soruyorlar,  bizim enflasyon beklentimizle uyumlu bir zam  olur diyor.  Önümüzdeki yıl  OVP’de 17 buçukluk enflasyon öngörülüyor, ona endeksli bir artış yapılırsa çok şık kalır.  Bu sene enflasyonu yüzde 40-45’lerde bitireceğiz. Asgari ücrette şöyle bir sıkıntı var, asgari ücrete belli bir oranda zam yaptığınız zaman ve bu piyasa beklentilerinin üzerinde olduğu zaman  anında fiyatlara yansıması oluyor. Özellikle hizmet sektörü tarafında yansıması olduğu için enflasyonu arttırıcı bir etki yapıyor” ifadelerini kullandı.

Putin’in ortak para birimi mesajı

Türkiye’nin BRICS Zirvesi’ndeki durumdan bahseden Erçin, Türkiye BRICS’te partner ülkeler listesinde yer aldı Gözlemci konumundan partner ülke konumuna geldik. Cumhurbaşkanı da ifade etti, biz BRICS ülkeleriyle ortak hareket edeceğiz.  Bu adım Türkiye için yeni oluşumların içerisinde yer almak adına atılmış bir adımdır. Zirvede Putin’in dikkat çeken bir hareketi oldu. Elinde bir banknot tuttu ve  elindeki banknot BRICS ülkelerinin ortak para birimi olarak yansıtıldı, bu biz ortak bir para birimi ortak bir finansal mimari oluşturacağız yönünde bir mesajdı” dedi.

Gelir adaletsizliğinin arttığını görüyoruz

Yurtiçinde OVP’de Hedeflerin tutması mümkün ama biraz sapabilir diyen Erçin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünya’da da  hizmet enflasyonunda bir katılık yaşanmakta. Özellikle pandemiden sonra harcama isteği çok fazla artmış durumda.  Bu dönemde çok fazla para basılmasıyla ve parasal genişlemeyle birlikte belli bir kesim fazla zenginleşti. Bütün dünyada gelir adaletsizliğinin arttığını görüyoruz. Yüzde 20’lik kesim harcamalarına devam ediyor. Bu harcamalarla birlikte ilgili sektörlerde talep durmuyor. Ulaştırma tarafındaki maliyet artışları hizmet tarafına çok fazla yansıyor.  Kredi kartıyla ekmek alır hale geldik” Şeklinde konuştu.

Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Eski
Yeni Oy
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Search