HSBC, Türkiye ile ilgili yaptığı son değerlendirmede Türkiye’nin büyüme, cari denge ve enflasyon gibi makro ekonomik göstergelerine yönelik tespitlerde bulundu. Enflasyonun ılımlı bir seyre ulaşmasına rağmen hâlâ yüksek olduğu mesajını veren HSBC, Türkiye ile ilgili son analizinde Türkiye’nin büyüme, cari denge ve enflasyon gibi makro ekonomik göstergelerine yönelik saptamalarda bulunurken, enflasyonun ılımlı bir seyre ulaşmasına rağmen hâlâ yüksek olduğunu ifade etti.
HSBC Ekonomisti Melis Metiner, Türkiye ile ilgili analizinde ekonomik dönüşümün büyük ölçüde rayında olduğunu dile getirdi. Metiner, enflasyonun ılımlılaştığını ancak rahatlayabilmek için hâlâ yüksek seviyelerde olduğunu belirtti.
Ödemeler dengesi dinamiklerinde iyileşme
HSBC Ekonomisti Melis Metiner tarafından hazırlanan analizde, Türkiye’de ekonomik dönüşümün kapsamlı bir biçimde rayında olduğu belirtildi. Notta ödemeler dengesi dinamiklerinin önemli ölçüde iyileşme sergilediği vurgulandı.
Metiner notunda enflasyonun ılımlı olduğunu ancak rahatlayabilmek için henüz çok yüksek seviyelerde olduğunu belirtti. Metiner, parasal gevşemenin Türkiye’de önümüzdeki sene daha rahat bir şekilde başlayabileceğine inandıklarını söyledi.
TCMB rezervlerine dikkat çekildi
HSBC’nin notunda ödemeler dengesinde pozitif ortama da vurgu yapıldı. Metiner, cari açığın daraldığını, portföy girişlerinin hızlandığını, yerleşiklerin tasarruflarında ters dolarizasyon yaşandığını belirtirken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) da önemli miktarda rezerv biriktirdiğine dikkat çekti.
“Türkiye’nin fonlama sorunlarıyla karşılaşma riski büyük ölçüde azalmıştır”
Analizde “Bize göre Türkiye’nin fonlama sorunlarıyla karşılaşma riski büyük ölçüde azalmıştır, ancak ekonomi artan petrol fiyatlarına, küresel talepteki zayıflığa, jeopolitik gerilimlere veya risk iştahındaki geniş çaplı bir bozulmaya maruz kalmaya devam ediyor” değerlendirmeleri yer aldı.
HSBC Ekonomisti Metiner yetkililerin hâlâ ekonomide yumuşak inişi istediğine inandıklarını söylerken “Önden yüklemeli ve daha agresif parasal ve mali sıkılaştırma muhtemelen daha hızlı bir dezenflasyon hızının sağlanmasına yardımcı olabilirdi, ancak bununla ilişkili büyüme maliyetleri daha büyük olurdu” ifadelerini kullandı.