İktisatçı Mahfi Eğilmez katıldığı programda ekonomi gündemini değerlendirdi. Enflasyon beklentilerinin ise hala düzelmediğine dikkat çeken Eğilmez, altındaki yükselişe Vurgu yaptı.
Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, ekonomideki son gelişmeleri CNBC-e’nin canlı yayınında “4’te Ekonomi” programında değerlendirdi. Eğilmez, global ve yerel ekonomik dinamikleri ele alırken, özellikle enflasyon, faiz oranları ve döviz kuru üzerindeki baskılar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmeleri detaylandıran Eğilmez, dünya piyasalarındaki belirsizliklerin Türkiye’ye etkilerini analiz etti.
‘Çok sert etkileri olabilir’
Ortadoğu’da yaşanan gerilim hakkında açıklamada bulunan Eğilmez,” Buradan bir savaş çıkar mı? ABD işin içine girerse Rusya, Çin işin içine girebilir mi? Bu tür ortamda insanlar kaçışa geçer. Normalde böyle koşullarda altın yükselir. Piyasalar şimdi bunlar geçer diye düşünüyor. Petrolde aynı durum var. Bu olay sürerse etki artar. Bizi etkiliyor, borsadan görüyoruz. Bu çapta olay 20 yıl önce olsaydı petrol 100 dolara giderdi. O boyuta gelmeyeceği düşünülüyor. Bu olay umarım tırmanarak yürümez. Bize de her açıdan etkisi var. Hürmüz Boğazı’nın kapanmasına kadar iş giderse çok sert etkileri olabilir” dedi.
‘Avrupa’da talepte düşüş var’
Programda dış ticaret açığına değinen Eğilmez, Türkiye’nin büyüme hızının düştüğünü ve talepte ciddi bir gerileme olduğunu aktarırken, “Haftada bir gün iskonto marketleri geziyorum. Hepsinin haftada bir günü var, o gün bir defaya mahsus ürünler gelir. Bunlar piyasaya göre nispeten ucuz olur. Bunlar geldiğinde biter. İki aydır bu mallar duruyor. Şarjlı dikey süpürgeler geldiği gün biterdi. Birkaç kişiye aldım. İki aydır üst üste koymuşlar duruyor, satılmıyor. Genel görünüm olarak talepte ciddi düşüş başladığını gösteriyor. Avrupa’da talepte düşüş var. İhracatımızda son ayda çıkan düşüş çok şaşırtıcı değil” şeklinde konuştu.
‘Bu gidiş cari açığın düşeceğini gösteriyor’
Eğilmez, sözlerinin devamında “Bu gidiş bize cari açığın oldukça düşeceğini gösteriyor. 15-16 milyar dolara kadar indik. Cari açık milli gelirin yüzde 1,5’inin altına iner. Enflasyonu tercih ettiğimiz için büyüme, ithalat düşüyor. Ama birkaç ay sonra enflasyondan vazgeçip ‘ekonomiyi büyütelim dersek cari açık tekrar artışa geçer” şeklinde konuştu.