ekmek

İnanılmaz israf! Her gün 12 milyon ekmek çöpe gidiyor!

Türkiye Gıda İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Sidar, gıda israfının önlenmesinin sürdürülebilir bir gelecek için kritik önem taşıdığını vurgulayarak, “Gıda israfı, açlığın ve yetersiz beslenmenin ciddi sorunlar olarak karşımıza çıktığı dünyada kabul edilemez bir lükstür” dedi.

Birleşmiş Milletler tarafından gıda kaybı ve israfının ekonomiye ve çevreye verdiği zararlara dikkat çekmek, bireyler ve devletler bazında farkındalık oluşturmak amacıyla 2019 yılında ilan edilen Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü’nde TÜGİS Başkanı Kaan Sidar açıklamalarda bulundu.

Açıklamalarında gıda israfının önlenmesinde hem sektör paydaşlarına hem de tüketicilere büyük sorumluluk düştüğünü belirten Kaan Sidar, Türkiye’de günde 12 milyon ekmeğin çöpe gitmesinin ve dünyada üretilen gıdanın yüzde 30’unun henüz rafa çıkmadan israf olmasının büyük bir sorun olduğunu vurguladı. Sidar, “Gıda israfı, açlığın ve yetersiz beslenmenin ciddi sorunlar olarak karşımıza çıktığı dünyada kabul edilemez bir lükstür. Günümüzde küresel ölçekte kaybedilen veya israf edilen yiyeceklerin yalnızca dörtte biri kurtarılabilse, dünyadaki yaklaşık 1 milyar açlıkla mücadele eden insan doyurulabilecektir. Bu doğrultuda mevcut gıda kaynaklarının daha verimli kullanılması ve tüketim alışkanlıklarımızın gözden geçirilmesi büyük önem taşıyor.” diyerekfarkındalık yaratmanın önemine dikkat çekti.

Kolektif hareket çağrısı

Pandemi, ekonomik krizler ve doğal afetler gibi zorlu dönemlerin, gıdanın üretiminden tedarikine kadar olan süreçlerin kritik önemini defaeten gösterdiğini ifade eden Kaan Sidar, sürdürülebilirlik kavramının gıda alanında bütüncül bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini vurguladı. Bu kapsamda kolektif hareket çağrısında bulunan Sidar, “Devlet temsilcilerinden sanayicilere, sektör liderlerinden çiftçilere, akademisyenlerden sivil toplum örgütlerine kadar tüm paydaşlar olarak bir araya gelmeli ve gıda israfına yönelik birlikte inisiyatif almalıyız.” dedi.

“Gıda israfına karşı farkındalık çalışmalarına öncülük ediyoruz”

Açıklamalarında tüm zorluklara rağmen Türkiye gıda endüstrisinin özverili çalışmalarıyla gıda tedarikini aksatmayarak vatandaşların temel ihtiyaçlarını sorunsuz karşıladığını ifade eden Kaan Sidar, “Yeni nesil aktif işveren sendikacılığının öncü temsilcisi olarak yerel ve uluslararası paydaşlarımızla yaptığımız iş birlikleriyle farkındalık çalışmalarına imza atıyor, üyelerimizin gıda israfına yönelik projelerine desteklerimizi sunmaya devam ediyoruz. Sürdürülebilirlik Akademisi ile birlikte bu yıl 10.sunu düzenleyeceğimiz Sürdürülebilir Gıda Zirvesi ile gıda israfı ve gıdanını sürdürülebilirliği alanındaki farkındalık yaratan çalışmalarımıza devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Eski
Yeni Oy
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Search