Nail Olpak

Nail Olpak: Ekonomik anlamda güllük gülistanlık bir ortamda değiliz

DEİK Başkanı Nail Olpak Bloomberg HT’den Burak Karagöze’e Orta Vadeli Program (OVP) hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Olpak, “Orta Vadeli Programı daha makul hedeflerin konduğu bir program olarak görüyorum. Beklenti yönetimi açısından kurulan enflasyon makası açılmış durumda. Mali disiplini bozmadan kurla ilgili küçük adımlar atılmasını bekliyoruz” dedi.

Olpak’ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

OVP’de enflasyonda üç puanlık bir düzeltme yapıldı. Büyümenin yüzde 4’ten yüzde 3,5’e çekildiği daha gerçekçi bir program olarak önümüzde duruyor. İhracat her türlü sıkıntıya rağmen yıl sonu hedeflerini yakalayabilecek gibi gözüküyor. İhracatın çokça dile getirdiği konulardan bir tanesi kur ile enflasyon arasındaki makasın açılmış olması, biz serbest kur rejiminde çalışıyoruz. Beklenti yönetimi açısından bakıldığında makas açılmış durumda, bu da ihracatçının rekabet gücünü bozuyor. Kurla müdahale edilmeyecekse ne yapılabilir? Mali disiplini bozmadan da atılacak küçük adımların olduğunu düşünüyorum. Bu hem biraz ön açar, hem de bir beklenti yönetimi sağlar.

“Birtakım adımlar atılacağını düşünüyoruz”

İç piyasada çok rahatlama beklemediklerini söyleyen Olpak, “Ekonomik anlamda güllük gülistanlık bir ortamda, lavanta tarlasında değiliz. Karamsar da olmayalım ama sinyalleri iyi okuyalım demek istiyorum. Sektörlerde otomotiv de dahil olmak üzere siparişlerde azalmalar olduğunu gördük. Bunlara yönelik tedbirler almamız lazım. Konkordatoların konuşulduğunu biliyoruz oralarda bazı düzenlemeler yapılması gerekir mi bunları görmemiz lazım. Kötü bir yıl geçirmeyeceğiz. Rakamlar itibarıyla bunu görüyoruz. Bu zaten üç yıllık orta vadeli bir program. Programın içinde kalarak da birtakım adımların atılacağını düşünüyoruz ve talep ediyoruz” dedi.

Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Eski
Yeni Oy
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Search