ABD, İngiltere ve AB yapay zeka standartları konusunda anlaşma imzalayacak

Yapay zekâ teknolojileri geliştiren üç büyük batı ülkesi, şirketler ulusal düzenlemelerin inovasyonu engelleyebileceğinden endişe ederken, yapay zekânın kullanımına ilişkin yasal bağlayıcılığı olan ilk uluslararası anlaşmayı imzalamaya hazırlanıyor.

FT’nin haberine göre, ABD, AB ve İngiltere’nin, kamu ve özel sektör sistemlerinin düzenlenmesine yönelik yaklaşımında insan hakları ve demokratik değerleri vurgulayan Avrupa Konseyi’nin yapay zekâ sözleşmesini Perşembe günü imzalaması bekleniyor.

Sözleşme, Kanada, İsrail, Japonya ve Avustralya’nın da aralarında bulunduğu 50’den fazla ülke tarafından iki yıl içinde hazırlandı. Sözleşmeyi imzalayan tarafların YZ sistemlerinin zararlı ve ayrımcı sonuçlarından sorumlu olmalarını gerektirmektedir. Ayrıca, bu tür sistemlerin çıktılarının eşitlik ve mahremiyet haklarına saygı göstermesini ve YZ ile ilgili hak ihlallerinin mağdurlarının yasal başvuru hakkına sahip olmasını gerektiriyor.

Birleşik Krallık’ın bilim, yenilik ve teknolojiden sorumlu bakanı Peter Kyle, “YZ kadar hızlı hareket eden bir yenilikle, küresel olarak bu ilk adımı atmamız gerçekten önemli. Bu, küresel olarak gerçek dişlere sahip ilk [anlaşma] ve aynı zamanda çok farklı ulusları bir araya getiriyor. Bu kadar çeşitli uluslardan oluşan bir grubun bu anlaşmaya imza atacağını ummamız, aslında küresel bir topluluk olarak YZ’nin yarattığı zorluklara karşı yükseldiğimizi gösteriyor” dedi.

Anlaşma “yasal olarak uygulanabilir” olarak faturalandırılırken, eleştirmenler para cezası gibi yaptırımlara sahip olmadığına dikkat çekti. Konseyin müzakerelerden sorumlu direktörü Hanne Juncher, sözleşme Perşembe günü imzaya açıldığında 10 katılımcının sözleşmeyi ilk onaylayanlar arasında olmasının beklendiğini söyledi: “Bu sözleşmenin Avrupa’nın ötesine geçtiğinin ve bu imzacıların müzakerelere süper yatırım yaptıklarının teyididir ve sonuçtan memnunum”

Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Eski
Yeni Oy
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Search