Suudi Arabistan ve ABD arasındaki petro-dolar anlaşmasının sona erdiğini açıklayan Ekonomist İris Cibre, durum hakkında sosyal medya hesabından bir değerlendirmede bulundu. Cibre, şu ifadeleri kullandı:
“9 Haziranda, Suudi Arabistan ve ABD’nin 1973’te uygulamaya koyduğu ve tüm petrol üreticilerini de mecbur bırakan petro-dolar anlaşması sona erdi.
1973, Ortadoğu’da patlak veren Kipur savaşlarına destek veren ülkelere OPEC ambargo uyguladı.
Bu durum globalde ekonomik buhrana neden oldu ve 2 sene sürdü. ABD çıkar yolu, Suudlara daha önce reddettikleri silah satışını kabul edip, petrolü de dolarla satmaları konusunda ikna ederek buldu.
Bu anlaşma, ABD’nin rezerv para olmasının da yolunu açtı. En önemli katkısı, OPEC ülkelerinde biriken aşırı doları, ABD borçlanmalarına harcamaları oldu. ABD, rahatça borçlanıyor, faizleri düşük tutabiliyor ve global ticarette gücünü koruyordu.
Geçen hafta bu anlaşma sona erdi… Bunun anlamı hemen! USD’ın statü kaybetmesi değil. Trilyonlarca dolarlık finansal işlem hâlâ yerinde. Fakat, yakında BRICS toplantısı var. En önemli tartışma ise ortak para birimi.
Suudlar, global ticaretin yüzde 36’sını gerçekleştiren, yaratılacak BRICS para birimi ile de petrol satmaya başlarsa? BRICS ülkelerinin tek tek para birimini kullanarak petrol satması mantıksız. Yuan ile satsa, sadece Çin’den alışveriş yapabilir, kur riski yüksek vs.
Ama, 9 ülke ile tek bir birim ile ticaret başka iş…
İşin özü; dolar yarın çökmeyecek, rezerv para yarın başka bir birim olmayacak. Fakat, taşların döşendiği ortada. Çin ya da Rusya gibi ülkelerin rezerv para olması mümkün değil ama 2 kutuplu dünyaya geçildiğinin açık ispatıdır Suudların petro-dolar anlaşmasını bitirmesi.”