Servet vergisi ve yeni ek vergiler mi geliyor?

Seçim sonrası getirilebilecek ek vergilere değinen Vergi Uzmanı Prof. Dr. Funda Başaran Yavaşlar, özellikle taşınmazlar üzerindeki vergi yükünün artırılmak istendiğini kaydetti.

Türkiye’nin vergi politikalarına dair tclira.com‘a açıklamalarda bulunan Vergi Uzmanı Prof. Dr. Funda Başaran Yavaşlar, gündemdeki ek vergi konusuna da değindi.

“Türkiye’de genel bir servet vergisi getirileceğini sanmıyorum” diyen Yavaşlar, sözlerine şöyle devam etti:

“Çünkü, genel servet vergisi servetiniz içinde olan bütün unsurları kapsar. Dolayısıyla genel servet vergisini ciddi şekilde uygularsanız, ekonomiyi kayıt içine almaya başlarsınız. Türkiye’de ise yüksek boyutlarda bir kayıt dışı ekonomi var ve şu ana kadar bunun üzerine ciddi bir şekilde gidilmedi. Örneğin; KDV oranlarını artırmanın kayıt dışılığı artırdığı açık, ama bu çok önemsenmiyor görünüyor. 

Vergi Uzmanı Prof. Dr. Funda Başaran Yavaşlar

Özel servet vergilerine gelince; ülkemizde özel servet vergisi olarak motorlu taşıtlar vergisi ve emlak vergisi mevcut. Değerli konut vergisi, esasen emlak vergisinden başka bir şey değil. 

Ek MTV büyük tepki çekti

Motorlu kara ve hava taşıtlarının üzerindeki vergi yükü çok fazla. Bunlar satın alınırken ve kullanılırken ÖTV ve KDV alınıyor, araç üstünüzde olduğu sürece de MTV alınıyor. Geçen sene bu MTV, ek MTV nedeniyle iki defa alındı ve çok büyük tepki çekti. Bu sene tekrar böyle bir ek MTV getirilirse, tepkiler daha yoğun olur. Hükümet’in ne yapacağını önceden bilebilmek tabii ki mümkün değil, ama daha geçen sene deprem gerekçe gösterilerek iki defa alındığı için bu sene ek MTV getirilme ihtimali düşük.

Buna karşılık, ikinci motorlu kara taşıtlarından daha fazla vergi alınması yolunda bazı düşüncelerin dile getirildiği görülüyor. Yat, kotra, gemi gibi motorlu deniz taşıtlarına ise asla dokunulmuyor. Bunlar satın alınırken özel tüketim vergisi ödenmediği gibi sahip olunduğu sürece motorlu taşıtlar vergisi de ödenmiyor. Gemi sicil işlemleri ve liman işlemleri için ödenen gemi ve liman harçları var ama, ona  bakarsanız arabanız için de bazı harçlar var, tescil harcı gibi. Kaldı ki, vergi ile harç birbirinden farklı mali yükümlülüklerdir.

Vergi karşılıksız, harç ise karşılıklı

En önemli farklılık da vergi karşılıksızken, harcın karşılıklı olmasıdır. Yani, ya alınan bir kamu hizmeti, ya bir izin, ya da kamu malından yararlanma karşılığında ödenir harç. Gemi sahipleri, somut şekilde aldıkları bir karşılığa binaen harç ödüyorlar.

Taşınmazlara gelince, bunların üzerinde servet vergisi olarak değerli konut vergisi dahil emlak vergisi var. Yalnızca, emlak vergisi yerel idare, değerli konut vergisi ise merkezi idare bütçesine yani genel bütçeye gidiyor. ‘Değerli konut vergisi’ adı altında, emlak vergisinin bir kısmının genel bütçeye gitmesi sağlanmış oldu. Genel bütçe gelirlerini artırmak üzere, geçtiğimiz yıl hükümet tarafından boş ev vergisi getirilmesinden bahsedildi. Birkaç gün önce ise Merkez Bankası‘nın birden fazla konutu olanlara kademeli ilave vergi getirilmesi için hükümete öneride bulunduğuna ilişkin haberler basında yer aldı. Belli ki, taşınmazlar üzerindeki vergi yükü artırılmak isteniyor; yerel seçimler sonrasında bu yönde düzenlemeler görebiliriz. Ancak, servet vergilerinde Anayasa’ya uygunluk konusuna çok dikkat etmek gerekir. Pratikte ise inşaat lobisinin Türkiye’de son derece güçlü olduğunu unutmamak gerekir.”

Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Eski
Yeni Oy
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Search