Borsa İstanbul’da BIST100 endeksinde yılbaşından bu yana yükseliş %23.83 oldu. Yaklaşık 50 günlük sürede oldukça iyi sayılacak bu yükselişe birçok sektörün eşlik ettiğini görüyoruz.
Aşağıdaki grafikte görüldüğü üzere özellikle bilişim, teknoloji, turizm, elektrik, orman-kağıt, tekstil, metal eşya ve holding hisselerinin endeksin oldukça üzerinde prim yaptığı görülüyor.
Bu dönemde diğer yatırım araçlarının getirilerinin, Borsa İstanbul’un çok gerisinde kaldığını görüyoruz. Bu olumlu ayrışmanın birçok sebebi olmakla birlikte elbette enflasyonist ortam en önemli sebep. Özellikle fiyat artışından olumlu etkilenen şirketler kazançlarını artırırken, bunun borsa performansını olumlu etkilediği ortada. Tıpkı faiz artırım ortamı olan 2022 yılında yıllık enflasyon %85 olmasına rağmen borsanın %190 değer kazanması gibi.
Yükselen enflasyonun hem maliyet kaynaklı hem de tüketici talebi kaynaklı olduğunu söylemeye gerek yok. Enflasyonda düşüş algısı yaratamadığınız sürece talebi azaltamazsınız. Azalmayan talep size enflasyon olarak geri döner ve böyle bir sarmalın içinde kendinizi bulursunuz. 31 Mart seçimleri öncesi para ve maliye politikasında uygulanamayacak olan sıkılaşma bir süre daha enflasyonu beslemeye devam edecek.
Yukarıdaki tabloda yılbaşından bu yana diğer yatırım araçları getirilerinin enflasyonun çok altında kaldığı görülüyor. Mevduat faizinin bile hedef enflasyonu yakalamakta zorlandığı bu ortamda yine alternatif yatırım aracı Borsa İstanbul olmakta.
Peki borsada yükseliş daha devam eder mi?
Her hızlı yükselişin bir düzeltmesi ya da duraklaması elbette olacaktır. Burada bize yol gösterici teknik analiz olacak.
BİST 100 endeksinde 9306 tarihi seviyesinin görüldüğü geçtiğimiz Cuma günü 9250 kapanış rekoruyla haftayı tamamladık. Ancak hem TL hem de dolar bazlı baktığımızda kısa vadeli zirvelere yaklaştık. Özellikle 312 dolar direncimize denk gelen 9600 seviyelerinde dikkatli olunması gerektiği düşüncesindeyim. Bu dönemde normal şartlar altında temkinli iyimserlik içinde olunması, riskin azaltılması, sonraki dönem için fayda sağlayacaktır. Piyasanın bir bahane yaratarak 9050 ve 8800 desteklerine olası geri çekilmesi o seviyelerden alım için yeni fırsat yaratacaktır.
Pamukkale Üniversitesi İİBF İşletme bölümünden 2001 yılında mezun oldu. 20 yılı aşan iş hayatında aralıksız olarak çeşitli aracı kurumlarda müşteri temsilcisi, yatırım uzmanı ve kıdemli yatırım uzmanı olarak çalıştı. Son 11 yıldır Osmanlı Yatırım'da Finansal Ürünler Danışmanı olarak görev yapmaktadır. Bazı ekonomi televizyonları ve YouTube kanallarına konuk olarak finans piyasaları ve borsa ile ilgili görüşlerini paylaşmaktadır.