Teknolojide Kadın Derneği (Wtech), Cumhuriyet’in yüzüncü yılında Türkiye’nin teknoloji alanında geleceğini şekillendirecek bir projeye imza attı. “Teknolojinin Lider 100leri” isimli proje, teknolojide 100 kadın ve 25 erkek lider yetiştirmek için katılımcılara kapsamlı ve tamamen ücretsiz bir eğitim programı sunacak.
Türkiye’nin önde gelen 69 destekçi markasının yer aldığı projenin basın lansmanı 22 Ocak 2024 Pazartesi günü The Ritz-Carlton İstanbul balo salonunda gerçekleşti.
Bilimde ve teknolojide sayıca ve motivasyon olarak az olan kadın uzman sayısını artırarak kadınları teknolojide istihdama ve üretime kazandırmayı amaçlayan Teknolojide Kadın Derneği “Birlikte Güçlüyüz” söylemiyle kurumsal üyelerinin de aralarında bulunduğu Türkiye’nin önde gelen 69 markasını “Teknolojinin Lider 100leri” projesi ile tek bir çatı altında topladı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın açılış konuşmasını yaptığı basın lansmanında Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney ile projenin liderliğini yürüten Teknolojide Kadın Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Çelebi Hizmet Gıda İşletmeleri ve Little Caesars Pizza Türkiye CEO’su ve Banu Arıduru birer konuşma yaptı.
Açılış konuşmalarının ardından destekçi markaların üst düzey yöneticileri sahne toplu bir fotoğraf aldı ve Teknolojide Kadın Derneği’nin “Birlikte Güçlüyüz” söylemine uygun bir şekilde sahnede toplanarak ünlü şarkıcı Norm Ender’in 100. yıl marşı olarak yazdığı “Parla” marşını söyledi.
Markalar gençlere destek verdi
Projede destekçi kurum olarak yer alan ve gençlerimizi sahiplenen markalar arasında Akbank, Alpplas, Amsterdam Tech, Arena, Arksigner Yazılım, Bilyoner, Binance, Borusan, Bosphorus ISS, BT Akademi, Castrol, Commencis, Damat Tween, Destek Patent, Dorçe Prefabrik, Düşyeri Bilişim, Ekşi Teknoloji, EnerjiSA, Ernamaş, Esas Holding, Fiba Retail, Fintables, Ford Otomotiv, FoxHR, Gemicioğlu Hukuk, Globaltürk Capital, Google Cloud, Gtech, Hitit Bilgisayar, Ingrammicro, Insider, Intertech, IT Servis Teknolojileri, İstanbul Data Science Academy, Kayalar Kimya, Koçzer, Kofana, KP Hukuk, Kredi Kayıt Bürosu, Lenovo, Linktera, Little Caesars Pizza, Logo Yazılım, Manpower, Mastercard, MediaMarkt, OBSS Teknoloji, Oggusto, Onedio, Opportune, Otokoç Otomotiv, Özay Hukuk Bürosu, Peakup, Pera Özel Eğitim Kurumları, Piksel Akademi, QNB Finansbank, Robusta, Sahibinden.com, Simon Kucher, TD Synnex, The Ritz-Carlton, Teknosa, Tempo Çağrı Merkezi, UNO, Ülker, Vodafone, Yapıkredi Bankası, 360+ Media Interactive Technologies yer alıyor.
Geleceğin liderlerini yetiştiriyor
Türkiye’nin teknoloji alanında en yetenekli gençlerini seçerek onlara teknik ve sosyal beceriler kazandırmayı hedefleyen programa katılmak için öğrenciler analitik beceri, yazılım ve İngilizce alanında bir dizi sınava giriyor ve mülakatlara katılıyor. Seçilen öğrenciler Veri Analitiği, Python ile Veri Bilimi, Python ile Yapay Zeka, Robotik Süreç Otomasyonu, Süreç Analisti ve Siber Güvenlik alanlarda uzmanlaşırken bir yandan da IQ, EQ ve CQ alanında sosyal beceri eğitimleri ve onları destekleyen kurumlardan mentorluk desteği alacaklar. Program sonunda öğrenciler akıllı dijital sertifikalarını alarak, kendilerini destekleyen kurumlarla iş görüşmeleri yapma fırsatı bulacaklar.
Proje teknolojide uzman, yetkin ve yaratıcı insan kaynağını artırırken Türkiye’nin teknoloji sektöründe fırsat eşitliği ve çeşitliliği teşvik etmeyi; Türkiye’nin gayri safi yurtiçi hasılasının artarak refah seviyesi yüksek, barışcıl ve güçlü bir düzeye gelebilmesini, bu doğrultuda, Türkiye’nin teknolojide yetişmiş insan gücüyle dünyanın lider ülkeleri sıralamasında ilk 10 içerisinde yer alabiliyor olmasını, tersine beyin göçüyle dünyadaki Türklerin akıl gücünü Türkiye’ye çevirmek ve böylece kendi topraklarımızı güçlendirmeyi hedefliyor.
Farklı teknik alanlarda çalışıyor
Teknolojide Kadın Derneği, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın açıkladığı reform paketi içerisinde yer alan 1 milyon yazılımcı yetiştirme hedefinin gerçekleşmesi için elini taşın altına koyarak sadece yazılımcı değil, farklı teknik alanlarda kadınları, gençleri güçlendirmek için çalışmalara devam ediyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, yaptığı açılış konuşmasında kadının teknolojideki önemine değindi:
“STEM alanlarındaki yetişmiş insan gücü artık stratejik bir güç olarak değerlendiriliyor. Bu alanda bütüncül bakış açıları ve toplumsal sorunlara duyarlılıkla özellikle kadınların varlığı çok önemli. Biz de özellikle kız çocuklarımızın eğitimleri ve kariyerleri için özel çaba sarfediyoruz. Çünkü biliyoruz ki Türkiye’nin gelişiminde ve ilerlemesinde kadınların rolü her zaman hayati bir unsur olmuştur. Cumhuriyetimizin kuruluşunda da yüz yıl boyunca attığımız adımlarda kadınların varlığı hep belirleyici oldu. Dijital çağda da kadınların gücüne inanıyor, onlara yol açmak için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz.”
Kız çocuklarının yeni teknolojilerle tanışmalarını sağlamak
“Teknolojinin Lider 100leri” projesinin başarına değinen Mahinur Özdemir Göktaş: “Kız çocuklarımızın yeni teknolojilerle tanışmalarını sağlamak, bu alanda kendilerini geliştirmelerine öncülük etmek ve teknolojiye ilgilerini artırmak için faaliyetler düzenliyoruz. Bu çalışmalarda iş birliğini özellikle çok önemsiyoruz. İş birliği içeren projeleri can-ı gönülden destekliyoruz. Teknolojide Kadın Derneği’nin ‘Teknolojinin Lider 100leri’ projesi bu anlamda çok başarılı bir iş birliği örneğidir.
Bu projemizin destekçi markalarına ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Teknolojinin Lider 100leri projesini özel kılan noktalardan biri de %80 kadın kotası ile kadınları öne çıkarmasıdır. Projenin %80 kadın kotası uygulamasının fırsat eşitliği açısından benzer projelere ilham olacağına inanıyorum. Geleceğe yönelik bu yatırımın en kilit noktası ise nitelikli insan kaynağımıza yapılacak olan yatırımdır. Bu kıymetli projenin yeni ufuklara açılmasını diliyor, dernek başkanımız Sayın Zehra Öney’e ve projenin yürütülmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Yapay zeka devriminin hayatımızı dönüştürdüğü bir çağdayız
Teknolojide Kadın Derneği’nin Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney, programın Türkiye için öneminden bahsederken şunları kaydetti:
“İçinde bulunduğumuz teknoloji sektöründe teknolojiyi hızlıca üretecek, ARGE’de çalışan, teknolojinin insanlığa ve dünyaya iyi gelebilmesi için “yönetilen” değil “yöneten” olacak insan sayısına baktığımda bu sayının Türkiye’de ve dünyada bu yepyeni çağda yeterli olmadığını gördüm. Halbuki, bu yüzyılın istediği çok önemli bir şeyler var. Bu yüzyıl kurumlardan da insanlardan da lider olmalarını istiyor çünkü artık insanın yalnız olmadığı, bir rakibinin olduğu çağdayız, yani yapay zeka.
Bu nedenle, 2 yıl boyunca derneği kurmak için hazırlık çalışmalarına başladım ve 31 Ocak 2019’ta 75 kurumla kurduğumuz Teknolojide Kadın Derneği kısa bir sürede 160’dan fazla kurumsal üyeye ulaştı ve 4 yılda 5.000 öğrenciyi teknolojide uzmanlaştırdı. Gururla söylüyorum ki bunların %75’i kadın ve %93’ü de şu an toplu olarak istihdama katıldılar. “Birlikte Güçlüyüz” konseptini ilk kez Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında 69 üye markamızın katılımıyla çok güçlü bir şekilde gerçekleştirdik ve bu kez Türkiye’nin en büyük eksiği olan rol model ihtiyacını karşılayabilmek için Türkiye’deki en yetenekli, yetkin, eğitim olarak en güçlü gençlerimize çağırı yaptık.
Başvuru yapanların yüzde 84’ü kadın
STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) alanında okumak, analitik düşünme kabiliyeti, yeterli yazılım bilgisi, İngilizce ve kişilik testinden geçebilecek özelliklere, etiğe sahip olmak seçim kriterlerimiz arasındaydı. Tüm kriterleri tamamlayan 168 başvuruyu projemize kabul ettik. Çok ilginç ki başvuranların %84’ü kadın. Şimdi de bu gruba 40 öğrenci daha ekledik. Böylece 200’ün üzerindeki öğrencimizle “Teknolojinin Lider 100leri” programımıza başladık. Türkiye’de bir ilk olma niteliği taşıyan bu pilot eğitimden çok güçlü bir şekilde çıkacak mezunlarımız istihdama girecekler ve Türkiye’nin rol modelleri haline gelecekler. Uzun yıllar sürecek bu projenin yüzlere, binlere, on binlere, yüz binlere ulaşmasını hedefliyoruz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş’ın yoğun programında bizlere yer ayırarak lansman basın toplantımıza teşrif etmesi bizi çok gururlandırdı ve mutlu etti. Bakanlığımız ile birlikte bu projeyi Türkiye dışına çıkararak örnek proje olarak tanıtmayı ve büyütmeyi hedefliyoruz.”
Projeyi sürdürülebilir bir fayda haline getirmek en büyük hedefimiz
Programın liderliğini yapan Teknolojide Kadın Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Banu Arıduru “Teknolojinin Lider 100leri” basın lansmanını, projeyi destekleyen 69 öncü kurumla birlikte gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyduğunu belirtti.
Arıduru projenin öneminden bahsederken: “Gençlerimizin özellikle de genç kızlarımızın; aktif şekilde teknoloji ve bilimde kariyer yapmayı ‘seçmeleri’ için bir alan açıyoruz. Bilim, teknololi, mühendislik, matematik okuyan genç arkadaşlarımızın sayısının gün geçtikçe artmasını, özgüvenleri yüksek bir şekilde istihdama katılmalarını ve böylece ülkemizin gelişimine katkıda bulunmalarını hedefliyoruz. 20 Kasım’dan bu yana projemize yüzlerce başvuru aldık. Bu projeyi Türkiye için kalıcı ve sürdürülebilir bir fayda haline getirmeyi, başta genç kızlarımız olmak üzere daha fazla gencimizi teknolojide uzmanlaştırmayı ve bu alanlarda istihdama katılmalarına imkan sağlamayı hedefliyoruz,” dedi.
Programa katılmak isteyen öğrenciler 28 Ocak 2024 tarihine kadar wtechplatform.com üzerinden başvurularını yapabilecekler.
***
Teknolojide Kadın Derneği Hakkında
31 Ocak 2019’da Zehra Öney tarafından kurulan Teknolojide Kadın Derneği bilimde ve teknolojide yetkin, uzman, yaratıcı insan kaynağı yetiştirmek, teknoloji sektöründe sayıca ve motivasyon olarak az olan kadın uzman sayısını artırarak kadınları teknolojide istihdama ve üretime kazandırmak üzere çalışmalarına devam etmektedir. Derneğin üç ana odak ekseninde faaliyetlerine devam etmektedir: eğitim, sürdürülebilirlik, araştırma & ölçümleme. 75 kurucu kurum ve üye ile faaliyetlerine başlayan derneğin bugün 160’dan fazla kurumsal üyesi bulunmaktadır.
80-20 kotasını koruyarak eğitimlerinde en az %80 kadın kotasını sağlayan dernek Wtech Akademi’de verdiği sürekli eğitimlere ek olarak farklı markalarda iş birliği içerisinde projeler geliştirmektedir. Teknolojide Kadın Derneği bugüne kadar UNDP, TİSK, SabancıDx, Ford Otosan, Santa Farma, hopi, Limak Vakfı, Egebimtes, SUN Tekstil, Ekoten, SAP, TürkTraktör, BPW İzmir, ESİAD, İYTE, Mediamarkt ve Binance gibi birçok kurumla çalışarak markalı eğitimler hayata geçirmiştir. 2023 yılında Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney liderliğinde deprem bölgesinde aktif bir şekilde çalışan dernek aynı zamanda Yönetim Kurulu Üyesi Meta’nın İngiltere ofisinde ilk uluslararası lansmanını gerçekleştirmiştir. Dernek 2024 yılında hız kesmeden eğitim faaliyetlerine devam etmektedir.