Geçtiğimiz haftanın küresel makro veri akışında, ABD enflasyon verisi merakla bekleniyordu. Geçen hafta ABD’de tüketici fiyat endeksi yıllık artışı aralıkta %3.4 ile beklentiden fazla yükselirken, çekirdek TÜFE ise %3.9 ile beklentiden sınırlı geriledi. Üretici fiyat endeksi ise yıllık %1.0 artış ile beklentiden sınırlı yükselirken, çekirdek ÜFE ise yatay seyir beklentisine karşılık %1.8 seviyesine yavaşladı.
Gelen veriler tüketici enflasyonunda yukarı yönlü, üretici enflasyonunda ise aşağı yönlü sürpriz yaptı. Küresel piyasalardaki risk iştahının etkisiyle rakamların piyasa fiyatlamasına etkisinin sınırlı kaldığını görüyoruz. Gözler 31 Ocak’taki yılın ilk FED toplantısında olacak. Bakalım mart toplantısında indirime başlanması için bir sinyal gelecek mi? Bu hafta Almanya, İngiltere ve Euro Bölgesi’nde enflasyon rakamları da piyasanın takibinde olacak.
Küresel piyasaları önümüzdeki dönem kısa vadede ilgilendirecek asıl önemli konu ise enerji emtialarını ve enerji hisselerini etkileyebilecek Yemen meselesi.
Yemen’in geniş kesimlerini kontrol eden isyancı Husiler, kasımdan bu yana 30’a yakın gemiyi hedef aldı. Karadan ve denizden yapılan saldırılar nedeniyle Kızıldeniz’deki gemi ticareti ciddi şekilde aksadı. Süveyş Kanalı’nın dolar gelirleri yılbaşından bu yana 2023’e göre %40 azaldı. Küresel deniz ticaretinin yaklaşık %15’i, Süveyş Kanalı ile Avrupa’yı Asya’ya bağlayan Kızıldeniz üzerinden geçiyor. Ticari gemilerin %20’si şu an Kızıldeniz yerine Afrika’nın güneyinden dolaşarak çok daha uzun ve pahalı bir yoldan taşımacılık yapıyor. Hatta Danimarka merkezli Maersk ve Almanya merkezli Hapag-Lloyd gibi büyük denizcilik şirketleri, gemilerini Afrika çevresindeki Ümit Burnu rotası boyunca daha uzun ve daha pahalı yolculuklara gönderdi bile.
ABD ve İngiltere, “Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik saldırıları nedeniyle” Yemen’deki Husi hedeflerini denizden ve havadan vurdu. Haberle petrol fiyatlarındaki sert oynaklığı geçen hafta gördük. Brent petrolde 80 doların üzeri test edildi. Eğer buradaki gerilim devam ederse petrol fiyatlarının artması ve tedarik zincirinin zarar görmesi kaçınılmaz bir durum olur. Bu da özellikle Avrupa’da üretici fiyatlarında artışı, yani enflasyonu tekrar canlandıracak.
Dünya yukarıdaki gelişmeleri konuşurken yurt içi piyasalarda görece daha olumlu bir ortam vardı. Moody’s beklentisi ve ekonomi yönetiminin ABD yatırımcı buluşmaları bunda ana faktördü. Moody’s beklendiği gibi sadece görünümü artırarak sürpriz yapmadı. Borsa İstanbul’da haftalıkta %4,69, YBB %6.91 yükseliş 2023 yılından sonra moral olmadı da değil hani.
Bu haftaya gelirsek beklentilerin alındığı, gerçekleşmelerin satıldığı Borsa İstanbul’da satıcılı başlangıç olsa bile 7.850 desteğinin üzerinde kalındıkça yukarı yönlü hareketlerin devamını bekliyorum. Bu durumda geçen haftanın son günü 8.081’i gören endekste 8.150 direncine hareketi görebiliriz. Yabancı yatırımcının geldiğinde rahatlıkla alım yapabileceği banka ve holding hisselerinde başlayan alım sanayi hisselerine yayılabilir.
Pamukkale Üniversitesi İİBF İşletme bölümünden 2001 yılında mezun oldu. 20 yılı aşan iş hayatında aralıksız olarak çeşitli aracı kurumlarda müşteri temsilcisi, yatırım uzmanı ve kıdemli yatırım uzmanı olarak çalıştı. Son 11 yıldır Osmanlı Yatırım'da Finansal Ürünler Danışmanı olarak görev yapmaktadır. Bazı ekonomi televizyonları ve YouTube kanallarına konuk olarak finans piyasaları ve borsa ile ilgili görüşlerini paylaşmaktadır.