TCMB

Enerji ve gıda gruplarındaki artış ön plana çıktı

Aralık ayına ilişkin fiyat gelişmeleri değerlendirmesini yayımlayan TCMB’ye göre, enerji ve gıda gruplarındaki artış daha belirgin oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) aralık ayı enflasyonuyla ilgili değerlendirmelerini paylaştı. TCMB’nin değerlendirme notunda, 2023 yılındaki yüzde 64,77’lik enflasyonun son Enflasyon Raporu’nda sunulan tahminin orta noktasının altında tamamladığı vurgulandı.

Temel mal ve hizmet gruplarında sınırlı yükseliş olduğu belirtildi. TCMB, enerji ve gıda gruplarındaki artışın daha belirgin olduğunu kaydetti.

TCMB, ayrıca enerji grubunda akaryakıt fiyatlarında gerçekleşen düşüşün sınırlı olduğunu dile getirdi.

Değerlendirmede, taze sebze ve kırmızı et fiyatlarında gözlenen yüksek artışların belirgin etkisiyle, aylık tüketici enflasyonunun yaklaşık yarısının gıda grubundan geldiği belirtildi.

Beklenen ücret artışlarının, dayanıklı mal fiyatlarında gözlenen yükselişte etkili olduğu değerlendirildi. Hizmet grubunda aylık fiyat artışı yavaşladığı öngörüldü. Aylık kira enflasyonundaki zayıflama eğilimi devam ederken, akaryakıt fiyatlarındaki gelişmelerle uyumlu olarak ulaştırma hizmetleri fiyatlarını gerilediği ifade edildi.

Aralık ayında üretici fiyatları aylık artışı enerji grubu kaynaklı olarak yavaşlarken yıllık üretici enflasyonu düşük bazın da etkisiyle yükseldiğini belirten TCMB, enflasyonun ana eğilimi, bir önceki aya kıyasla görece yatay bir seyir izleyerek, Enflasyon Raporu’nda öngörülenden daha ılımlı bir görünüme işaret ettiğinin altını çizdi.

Mehmet Şimşek’ten dikkat çeken açıklamalar

Bununla beraber Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomideki gelişmelere dair açıklamalarda bulundu. MÜSİAD’ın yıllık değerlendirme toplantısında konuşan Şimşek, ekonomik büyümenin 2023 yılında güçlü seyrettiği belirtti.

“2024 yılı programımızın sonuçlarını aldığımız, ilerleme sağladığımız bir yıl olacak; ihracat toparlanacak; enflasyonda düşüş sürecek” diyen Şimşek açıklamalarında, OVP ile uyumlu ama yüksek bir enflasyon olduğunu kaydetti.

“AB’deki kademeli toparlanma ihracat beklentilerine olumlu yansıyacaktır” ifadelerini kullanan Şimşek, “Türkiye’de nispeten nüfus hâlâ genç, dinamik, dolayısıyla önünde 15-20 yıllık bir fırsat penceresi var” dedi.

Şimşek, dünyanın 2024 yılında daha sıkı para politikasından, daha gevşek bir para politikasına doğru evrileceğini aktardı. Şimşek ayrıca, Türkiye’nin kredi notunda artış beklendiğini ifade etti.

Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Eski
Yeni Oy
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Search