E-ticaret devi Alibaba’ya rekabeti ihlalden 141 milyon dolar ceza

Çinli e-ticaret devleri JD.com ve Alibaba arasındaki davada sonuçlandı. Mahkeme, rekabeti ihlalden Alibaba’nın JD.com’a 1 milyar yuan (140,7 milyon dolar) tazminat ödemesine karar verdi.

Perakende satışta günden güne daha fazla pay alan e-ticarette rekabet ihlalleri de artıyor. Çin’in e-ticaret devleri JD.com ve Alibaba Group arasında 2 yıldan fazla süren dava sonuçlandı. Davanın kazananı JD.com olurken, Alibaba’nın 1 milyar yuan (140,7 milyon dolar) tazminat ödemesine karar verildi. Türkiye’de Trendyol’un da sahibi olan Alibaba’nın rekabeti ihlalden cezalandırıldığı belirtildi.

Reuters‘ta yer alan haberde Alibaba’nın pazar hakimiyetini kötüye kullandığını kaydedildi. Haberde ayrıca tekelci uygulamalar yapıldığına dikkat çekildi.

‘Rekabet düzenini korumada bir dönüm noktası’

JD tarafından yapılan çıklamada, “Bu karar, JD’nin sadece ‘ikiden birini seç’ tekeline karşı direnci için adil bir karar değil, aynı zamanda hukukun üstünlüğü yoluyla piyasa adaletini ve rekabet düzenini korumada bir dönüm noktasıdır. Çin’in tekel karşıtı yasal sürecinde önemli bir an olacak” ifadeleri yer aldı.

Bir Alibaba sözcüsü Reuters’a kararın farkında olduklarını ve mahkemenin kararına saygı duyduklarını söyledi.

Bu ceza, Alibaba açısından ilk değil. 2021 yılında da Alibaba’ya sektörde tekelleştiği ve ülkedeki rekabet kanunlarına uymadığı gerekçesiyle 18,2 milyar yuan (2,75 milyar dolar) para cezası kesilmişti.

Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Eski
Yeni Oy
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Search