TCMB Merkez Bankası

TCMB’den parasal sıkılaşma ve TL mevduat vurgusu

Parasal sıkılaşmanın öngörülen patikaya ulaştıracak şekilde gerektiği sürece korunacağını duyuran TCMB, Türk Lirası mevduat payının da yüzde 50’ye yükseltilmesinin hedeflendiğini vurguladı. 

Yeni ekonomi politikalarının 2024 yılı adımları da belli olmaya başladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2024 yılı Para Politikası Raporu yayımlandı. Raporda, TTCMB’nin temel amacının fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek olduğu belirtilerek, “Sahip olunan tüm araçlar bu amaç doğrultusunda kullanılmaya devam edilecektir. Fiyat istikrarını destekleyici bir unsur olarak finansal istikrar da gözetilecektir” ifadeleri kullanıldı.

TCMB, makroihtiyati sadeleşme ve miktarsal sıkılaşma adımlarının 2024’te de devam edeceğini kaydetti. KKM’deki gerilemenin süreceğini paylaşan TCMB, 2024’te TL mevduatın payının yüzde 50’ye yükselmesinin hedeflendiğini belirtti.

TCMB raporunda öne çıkan ifadeler şöyle:

“Enflasyon hedeflemesi rejimi çerçevesinde, Hükümet ile birlikte belirlenen enflasyon hedefi yüzde 5 olarak korunmuştur. TCMB’nin hesap verme yükümlülüğünün bir unsuru olan belirsizlik aralığı, önceki yıllarda olduğu gibi hedef etrafında her iki yönde 2 yüzde puan olarak korunmuştur. Para politikası enflasyonu orta vadede bu hedefe ulaştıracak şekilde oluşturulacaktır.

Enflasyon Raporu aracılığıyla kamuoyuyla paylaşılacak

Enflasyonun gelecek dönemdeki seyri konusunda iktisadi birimlere rehberlik etmesi öngörülen göstergeler, kısa vadede enflasyon tahminleri, orta vadede ise enflasyon hedefidir. Enflasyon Raporu’nda açıklanan tahminler enflasyon beklentilerine yönelik referans oluşturma işleviyle ara hedef olarak kullanılacaktır. 

Yıl içinde enflasyon gelişmelerine ilişkin kapsamlı değerlendirmeler Enflasyon Raporu aracılığıyla kamuoyuyla paylaşılacaktır. Yıl sonunda gerçekleşen enflasyonun belirsizlik aralığının dışında kalması durumunda ise hesap verebilirlik ilkesi gereği Hükümet’e ‘Açık Mektup’ yazılacaktır.

Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı, TCMB’nin temel politika aracı olmayı sürdürecektir.

Dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için 2023 yılı ikinci yarısında parasal sıkılaştırma süreci başlatılmıştır.

Orta vadede yüzde 5 hedefi

Fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gereken parasal sıkılık düzeyi, enflasyonu Enflasyon Rapor’larında öngörülen patikaya, orta vadede ise yüzde 5 hedefine ulaştıracak şekilde gerektiği sürece korunacaktır. 

Parasal sıkılık ve parasal aktarım, likidite gelişmeleri yakından takip edilerek miktarsal sıkılaştırma kararları ile desteklenebilecektir. Miktarsal sıkılaştırma adımlarına, kullanılan sterilizasyon araçlarının çeşitliliği artırılarak devam edilecektir. 

Para politikası kararları, makro ve mikro düzeyde fiyatların ayrıntılı analizi, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları, para politikasının etkileyebileceği talep unsurları, arz yönlü gelişmeler, iç-dış denge, tasarruf eğilimi ve krediler dahil olmak üzere finansal koşullar ile likidite ve fiyat istikrarını etkileyen diğer tüm unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak oluşturulacaktır. 

Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesindeki yedi günlük süre “sessiz dönem” olarak adlandırılmakta olup, bu süre içinde para politikasına yönelik dış iletişim yapılmamaktadır. Bu dönem içerisinde PPK toplantısına hazırlık amacıyla karar alma sürecine teknik girdi sağlayan birimler PPK’ya kapsamlı analiz ve değerlendirmeler yapmaktadır.

Şeffaflık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik

PPK, önceden açıklanan bir takvim çerçevesinde 2024 yılında 12 toplantı yapacaktır. Para politikası kararı ile kısa gerekçesi, İngilizce çevirisi ile birlikte, toplantı ile aynı gün saat 14.00’te; PPK’nın ayrıntılı değerlendirmelerini içeren toplantı özeti ise toplantıyı takip eden beş iş günü içinde TCMB internet sayfasında yayımlanacaktır. 

Para politikası iletişimine, şeffaflık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkeleri doğrultusunda devam edilecektir.”

TCMB’nin yol haritasında öne çıkan başlıklar şöyle:

-Enflasyon raporundaki tahminler enflasyon beklentilerine yönelik referans oluşturmak için ara hedef olarak kullanılacak.

-Miktarsal sıkılaştırma adımlarına, kullanılan sterilizasyon araçlarının çeşitliliği artırılarak devam edilecek.

-Uluslararası etki alanını genişletmek amacıyla, uluslararası kuruluşlar ve diğer yurt dışı paydaşlarıyla etkin iletişim sürdürülecek.

-Mevcut makroihtiyati çerçevenin sadeleşme süreci 2024 yılında da devam edecek.

-2024’te TL mevduatın payının yüzde 50’ye yükselmesi ve KKM bakiyesindeki gerilemenin devam etmesi hedeflenmekte.

-Sıkılaşan finansal koşulların dar gelirli kesime etkisini azaltmaya yöneliş tedbirler alınabilecek.

-TCMB APİ portföy büyüklüğü, ilave alım seçeneği saklı kalmak kaydıyla, 2024 yılı için nominal 200 milyar TL olarak belirlendi.

Swap işlemleri devam edecek

-Bankaların TL ve döviz likidite yönetimlerıne katkıda bulunmak amacıyla, swap işlemlerine 2024 yılında da devam edilecek.

-Ancak TCMB tarafından gerçekleştirilen swap işlem miktarının kademeli şekilde azaltılması planlanmakta.

-TCMB nezdindeki döviz depo piyasasında bankalara yaklaşık 50 milyar dolar limit ile bir hafta ve bir ay vadeli döviz likiditesi imkânı sağlanmaya devam edilecek.

-2024’te de piyasa koşulları elverdiği müddetçe rezerv biriktirilmesi yönündeki stratejiye devam edilecek, rezervlerdeki istikrarlı artış eğiliminin devamlılığı sağlanacak.

-2024’te de ihracatçıların finansman koşullarını iyileştirmek için ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinde ilave kolaylaştırıcı adımlar atılabilecek.

Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Eski
Yeni Oy
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Search