Not artışı gelir mi?

Borsa tarafında bir süredir karamsarlık olsa da Türkiye’nin kredi notu ile ilgili ekonomi çevrelerinde genel olarak bir iyimserlik havası var. Cuma günü kredi derecelendirme şirketlerinden biri olan Moody’s’in  Türkiye raporu paylaşma olasılığı yüksek. S&P ve Fitch’in son aylarda görünümü artırması sonrası aynı kararın Moody’s tarafından da gelme beklentisi arttı.

Yukarıdaki tabloda Moody’s’in yatırım yapılabilir seviye anlamında diğerlerinden geride olduğu görülüyor. En son Ağustos 2022’de değerlendirme yapan şirketten görünüm değişikliği kesin gibi.

Peki, not artışı gelir mi? Madde madde gidelim.

  1. Son dönemde CDS’lerde yaşanan düşüş olumlu. 
  2. Olumlu yabancı raporlarının geldiğini görüyoruz.
  3. Dolarizasyon gündemimizden düştü.
  4. TL değer kaybı çok yavaşladı, KKM miktarı az da olsa azalıyor
  5. MB’nın rezervleri artıyor. Brüt rezervler 140,1 milyar dolarla rekor seviyeye yükseldi. Olumlu ama yeterli değil. (MB’nın rezervleri ne olmalı sorusunun cevabı basitçe KV dış borcumuzla cari açığın toplamı kadar olmalıdır. KV dış borcumuzun 210 milyar dolar, cari açığımızın da yaklaşık 50 milyar olduğunu düşünürseniz en az 250-260 milyar dolar bir rezerv gerekir.)

S&P görünümü pozitife çıkararak notunuz artabilir dedi. Bu durum Türkiye’nin doğru yolda olduğunun göstergesi olduğu kadar yabancı yatırımcının, yatırım için Türkiye’yi tercihinde önemli bir etken. Bu şartlar altında cuma günü görünüm yanında not artışı gelirse şaşırmayacağım. 

Madem ortam iyi, borsa neden gidemiyor?

Aşağıdaki grafikte endeksin dolar bazında 265 dolardaki destek noktası net görünüyor. Yaklaşık bu da 7.700 seviyelerine denk gelir. Daha önce önemini belirttiğim 7.850 seviyesinde tutunamayan BİST 100 endeksinde maalesef artık bu bu noktayı takip ediyoruz.

Son dönemde anlamsız şekilde düşük hacim eşliğinde geri gelen piyasada yabancının alım yapıp yerlilerin sattığını görüyoruz. TCMB tarafından yayımlanan menkul kıymet verilerine göre yabancı yatırımcılar 1 Aralık haftasında Borsa İstanbul’dan 376 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdi. Son veriyle birlikte yabancı yatırımcıların son 5 haftada yaptıkları toplam alım tutarı 800 milyon doları aştı. Yabancı yatırımcı hangi hisselere gelir ona bakalım. 

  1. Kolay alım satım yaptığı, alırken ve satarken zorlanmayacağı BİST 30-BİST 50 hisseleri
  2. Üzerinde inceleme yapılabilen, şeffaf, sıkıntı yaratmayacak, rapor yayınlanan, kredi derecelendirme yapılabilen hisseler. 

Bu hisseleri tahmin etmek zor olmasa gerek. Bir de piyasanın döneceği yeri bilirsek tamamdır işte. 

Pamukkale Üniversitesi İİBF İşletme bölümünden 2001 yılında mezun oldu. 20 yılı aşan iş hayatında aralıksız olarak çeşitli aracı kurumlarda müşteri temsilcisi, yatırım uzmanı ve kıdemli yatırım uzmanı olarak çalıştı. Son 11 yıldır Osmanlı Yatırım'da Finansal Ürünler Danışmanı olarak görev yapmaktadır. Bazı ekonomi televizyonları ve YouTube kanallarına konuk olarak finans piyasaları ve borsa ile ilgili görüşlerini paylaşmaktadır.

Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Eski
Yeni Oy
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Search