Bitcoin Halving’e hazırlanırken ETF onay beklentisi!

Şifrelenmiş alternatif ödeme yöntemi olarak kullanılan dijital varlıklardan Bitcoin, yaratılan ilk kripto para birimiydi. Gizemli yaratıcısının 2008 tarihli bir teknik incelemesi, kriptoların alt yapısı olacak blockchain sistemini ortaya çıkardı. Yeni nesil teknoloji her bir bloğun önceki bloğa referans verdiği bilgiler üzerine yapılanıyor. Şeffaf, izlenebilir halka açık olan zincirin blokları birbirine bağlantılıdır.

Saklanan verilerin değiştirilmesi neredeyse imkansızdır. Blockchain’in güvenliği, ağdaki tüm katılımcıların hemfikir olmasıyla sağlanıyor. Bir işlem gerçekleştiğinde, işlemi onaylayan tüm ağdaki bilgisayarlar arasında mutabakat olmalıdır. 

Blok zincirinin tutarlı ve eksiksiz kayıt tutma hizmeti, madencilik adı verilen bir süreçle gerçekleşiyor. Madenciler ise ağ katılımcıları olarak bilinen, işlemleri doğrulayan, karmaşık matematik işlemlerini çözerek ağın güvenliğini sağlayan kişilerdir.

Bir blok oluşturmak için yoğun, maliyetli bilgisayar hesaplamalarını tamamlayarak blok halinde toplarlar, şifreleyerek zincire eklerler. Matematik işlemleri sadece işlem onaylamakla kalmaz, kişisel bilgilerin korunması, kullanıcı şifrelerinin güvenli şekilde saklanması için de kullanılır.

Ağ tek bir noktadan kontrol edilmez; dağıtık sistem üzerine kuruludur. Bir düğüm (node) veya madenci zarar gördüğünde diğer düğümler çalışmaya devam eder. Çabalarının karşılığında bağımsız bireyler veya gruplardan oluşan madenciler, yeni basılan Bitcoin (BTC) ile ödüllendirilir. 

Madencilik sürecindeki ödül miktarı zamanla azalır ve bu olay “halving” olarak adlandırılır. Azalma, yarılanma döngüsü Bitcoin protokolünde önceden programlanmıştır. Madencilik işlemleri ödülünün azalması, yeni Bitcoin’lerin yaratılma hızını etkiler. Bitcoin’in toplam arzı 21 milyon jetonla şimdilik sınırlı.

Arzın kontrollü ve önceden planlanmış şekilde azalması, dijital varlığın değerini korumaya yönelik mekanizmayı temsil ediyor. Ekosistem temsilcileri yarılanma döngüsünün madencilerin ödülünü azaltırken, talebin yeni kripto varlık arzını da eşit derecede azalttığını belirtiyor.

2024 yılında gerçekleşecek Bitcoin halving’i, kripto toplulukları arasında beklenti yaratmış durumda. Her dört yılda bir tekrarlanan yarılanmanın, Bitcoin arz dinamikleri üzerindeki tarihsel etkisi göz önüne alındığında, yeni bir ralliye katkıda bulunması bekleniyor. Blok ödüllerindeki azalma madencilerin madencilik kârlılığını etkiliyor, faaliyetlerini durdurmaya zorluyor, daha verimli madencilik yöntemleri bulunmasını gerektiriyor. Bu durumda, sadece enerjiyi verimli kullanan, etkin çalışan madenciler faaliyetlerine devam edebilir. 

Ayrıca madencilerin enerji tüketimini düşürmeleri, verimli madencilik operasyonlarına geçmelerini destekleyebilir. Sonuç olarak, daha verimli madencilik operasyonlarına doğru olan bu değişim, uygun maliyetli madenciler operasyonlarını sürdürebildiği için ağ güvenliğini arttırmaya yardımcı olur. 

Bitcoin yarılanma tarihinin yaklaşması, kripto ekosistemini hareketlendirdi ve olumlu görünüme etki eden önemli bir gelişme daha var. Exchange-Traded Fund (ETF) potansiyel onayının olası hale gelmesine yönelik zemin hazırlanıyor. Bir ETF’nin onaylanması, Bitcoin’in ana akım kabulünü gösteren ve geleneksel yatırımcıları cezbeden önemli bir kilometre taşı olarak algılanıyor. 

ETF’ler, borsada hisse senedi gibi işlem gören ve bir endeks, emtia veya varlık sepetine bağlı olarak sunulan fonlardır. Genellikle fiziksel kripto varlıkları içermezler. Bunun yerine, vadeli işlemler, şirket hisseleri veya endeksleri takip eden finansal araçları içerirler. Kripto varlıklara olan bu tür dolaylı erişimin, geleneksel borsalarda geniş kabul görmesiyle birlikte, riskler ve avantajlarının çok iyi anlaşılması gerekiyor.

İletişimci ve yazar Rachel Aysen Odacıoğlu, Türkiye'de bir kripto platformunda basın, proje ve halka ilişkiler görevini üstlendi. Kripto paralarla ilgili etkinlikler gerçekleştirdi. Çeşitli konularda dergilere yazılar yazdı. Aynı zamanda Türkiye'nin tanınmış markaları, global lüks markalara iletişim danışmanlığı görevini halen sürdürmektedir.

Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Eski
Yeni Oy
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Search