Merkezi olmayan yönetim, şeffaflık ve kullanıcı verilerinin mülkiyeti, gizliliği odaklı yeni bir internet çağı geliyor. Web3.0’ü diğer internet modellerinden ayıran özellikleri, merkezi bir denetleyici organizasyonunun bulunmaması, yapay zekanın geniş bir şekilde kullanılması ve entegrasyonun olmasıdır.
Blockchain, akıllı kontratlar, merkezi olmayan uygulamalar, Web3.0 ile doğrudan ilgilidir.
Bu teknolojik değişimin dikkat çekici uygulamalarından biri de merkezi olmayan finans (Defi) olarak öne çıkıyor. Defi, kullanıcılara merkezi bir otoritenin onayına ihtiyaç duymadan çeşitli finans işlemlerini gerçekleştirebilme özgürlüğü sunuyor.
Ürün ve hizmet satın alma, satma ve kredi teminatı dahil olmak üzere çeşitli finansal işlemler, sadece kullanıcının kontrolü altında gerçekleşiyor. Akıllı sözleşmeler ile çalışıyorlar ve sözleşmelerdeki hizmetler, yazılım kodundaki politika kurallarına uygundurlar. Tüm sorumluluk kullanıcıya aittir. Web3.0’ın temel özelliklerini merkezi olmayan finansın (Defi) uygulamaları üzerinden mini bir örnek ile geçtikten sonra, şimdi bir adım daha atarak, yeni nesil teknolojinin medya sektörüne nasıl yansıyabileceğine bakalım.
Geleneksel internet modelinin ötesine geçen Web3.0 çağında, medya iletişimi ve kampanya yönetimi alanlarında önemli değişimler yaşanıyor. Bu değişim, PR ve medya sektörlerini haberleşme ve pazarlama stratejilerini de yeniden şekillendirebilir.
Web3.0’ın benimsenmesi konusundaki anket verileri, medya kullanıcıları ile ajans profesyonelleri arasında belirgin farklılıklar olduğunu gösteriyor. Web3.0 konseptinin merkezi olmayan yönetimi, medya kullanıcıları tarafından en iyi anlaşılan kavram olmuş ancak gelecekteki kullanım senaryolarına ilişkin belirsizlik endişesi var.
Web3.0’ın medya ve geleceğin iletişimi ile ilgili temel vaatlerini takip etmek heyecan verici. Sadece teknolojik altyapıda değil, aynı zamanda medya üretimi ve tüketiminde de yapay zeka, makine öğreniminin birleştirilmesiyle Web 3.0’ı daha akıllı, kullanıcıları ise daha duyarlı hale getirebilir.
Tokenleştirilmiş medya, bu değişimin öncülerinden; önümüzdeki günlerde birçok yeni iş modellerinin doğuşuna tanıklık edeceğiz.
Blockchain teknolojisinin getirdiği şeffaflık, içeriklerin doğrulanabilirliğini artırarak yanlış bilgi ile mücadelenin çaresi olabilir. Her bir veri veya içerik parçasının kaynağını ve geçmişini herkes tarafından izleme olanağı tanır. Bilgi güvenliğini ve yaratıcılığı bir araya getirerek içerik dünyasında önemli bir çözüm sunmayı hedefler.
Ayrıca, haber kaynaklarını finanse etmek için DeFi platformlarından faydalanmak, geleneksel finansman modellerini aşarak yaratıcı projelere destek sağlamayı kolaylaştırıyor. Sadece finansman sağlamakla kalmayıp, destekleyen topluluklar içeriğin oluşturulmasına ortak olurlar ve bu katılımları için ödüllendirilir.
Web3.0 herkes için açıktır, özellikle merkezi olmayan sistemlerin sosyal medya entegrasyonunda çeşitli zorluklar var. Yeni başlayanlar için katılım süreci, merkezi olmayan uygulamalara erişimin zor olması gibi faktörler nedeniyle başlangıçta karmaşık gelebiliyor. Sıcak veya soğuk cüzdanlar, ağ ücretleri, tokenomikler gibi teknik terimler, teknoloji konusunda bilgisi olmayan kullanıcıların kafalarını karıştırabiliyor. Bazı platformlar, tokenlar aracılığıyla kullanıcıları sadece kısa vadeli kazançlar için çekmeye çalışıyor ve sürdürülemez bir yaklaşım içerisine girebiliyor. Bu durum, gerçek değer yaratmak yerine anlık heyecan ile kullanıcıların para kaybetme riskine sebep olabiliyor.
Blockchain, veri kontrolünü topluluklara aktarmak için uygun bir teknoloji. Bu dönüşümün tam anlamıyla gerçekleşmesi için farkındalık, eğitim ve uyum sağlanmasıyla önümüzdeki yıllarda dijital ekonomiyi daha da güçlendirebileceği ifade ediliyor.
İletişimci ve yazar Rachel Aysen Odacıoğlu, Türkiye'de bir kripto platformunda basın, proje ve halka ilişkiler görevini üstlendi. Kripto paralarla ilgili etkinlikler gerçekleştirdi. Çeşitli konularda dergilere yazılar yazdı. Aynı zamanda Türkiye'nin tanınmış markaları, global lüks markalara iletişim danışmanlığı görevini halen sürdürmektedir.