Faiz artırımlarının ekonomide yoksullaşmaya neden olduğunu ifade eden Ekonomist Doç. Dr. Baki Demirel, bunun başarı olarak sunulmasının kabul edilemeyeceğini belirtti.
Genel seçimler sonrası uygulanan yeni ekonomi programıyla parasal sıkılaşmaya gidildi. Politika faizi yüzde 8,5’ten yüzde 35’e çıkarıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, bu politikayı sürdüreceklerini her fırsatta vurguluyor.
Dezenflasyon sürecinin 2024’ün ikinci yarısından itibaren görüleceği ifade ediliyor.
Peki, bu yeni politikaların halka yansıması nasıl olacak?
![](https://www.tclira.com/wp-content/uploads/2023/11/Baki-Demirel.jpeg)
Konu hakkında sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Ekonomist Doç. Dr. Baki Demirel, yoksullaşmaya dikkat çekti.
TCMB’nin enflasyon beklenti anketini alıntılayan Demirel, “Beklenti anketine katılanlar son 10 yılda ne zaman hükümetin veya MB’nin beklentisinin uzerine rakam belirtmişler ya da belirtebilmişler?
Kalitesiz yaşam dayatılıyor
Ekonominin daha yoksullaşması, emekçi yoksullaşması pahasına başarısızlık övgüsü de Ortodokslardan gelir” dedi.
Ekonomist Demirel, şu ifadeleri kullandı:
Emekçileri, halkı yoksullaştırarak, kalitesiz yaşama iterek enflasyon başarısı elde edileceğini savunmak içler acısı bir kavrayış.
Gerçek şu ki enflasyon maliyetini emekçilerin sırtına yıkmanın kılıfıdır bu bilimsel iktisat dedikleri. Neymiş, kredibilite sağlanmış mış. Ayıptır.”